Hrana 08. rujna 2014.

Otkrivena je omega - 7 masna kiselina!

Omegau
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svetom se trojstvu omega-3-6-9 masnih kiselina, nedavno pridružila i  omega-7 masna kiselina. Ona je već otprije poznata, no nije se o njoj pretjerano govorilo, osim u mesu ima je u biljci pasiji trn. Omega-7 palmitoleinska kiselina pokazala je vrlo povoljne učinke: djeluje protuupalno, pogodna je kod kožnih promjena kao što je dermatitis, povećava osjetljivost na inzulin

Poznato je da se uz pojam omega masnih kiselina, vežu tri glavne, najpoznatije brojke: 3,6 i 9. Točnije, iako postoje i ostale skupine, prema njihovoj kemijskoj strukturi omega masne kiseline svrstavamo u tri osnovne i najpoznatije kategorije: omega-3, omega-6 i omega-9 masne kiseline. Svaka navedena skupina ima svoje "predstavnike" - određene masne kiseline, složene, no vrlo bitne strukture. Svaka od njih ima svoja kemijska i biološka svojstva uvjetovane njihovom strukturom.

Svetom se trojstvu omega-3-6-9 masnih kiselina, pridružila i omega-7

Svetom se trojstvu omega-3-6-9 masnih kiselina, tako pridružuje i ova, novijeg datuma istaknuta vrsta omega-7 masna kiselina. Ona je već otprije poznata, no nije se o njoj pretjerano govorilo. Stoga, i u Europi i diljem svijeta trend postaje takozvani blend, odnosno formulacija omega 3:6:7:9. Takve formulacije uglavnom su pogodne i za vegane jer se redom ove masne kiseline mogu ekstrahirati iz biljnih izvora. O opravdanosti unosa gotovih omjera omega 3:6:9, još bi se moglo diskutirati kojom prigodom, no dodatak omega-7 masnih kiselina čini ovu priču dodatno zanimljivom.

Palmitoleinska i palmitinska kiselina, jedna je dobra, a druga loša

Omega -7 masne kiseline imaju glavnog predstavnika: palmitoleinsku kiselinu. Nazivom podsjeća na jednu od najštetnijih i najlošijih masnih kiselina, koje unosimo prehranom – palmitinskoj kiselini (kao što su mliječni proizvodi, palmino ulje i meso). No, po strukturi i funkciji su bitno drugačije. Štoviše, prema studijama do sad provedenima na životinjama, omega-7 palmitoleinska kiselina pokazala je vrlo povoljne učinke: djeluje protuupalno, pogodna je kod kožnih promjena kao što je dermatitis, povećava osjetljivost na inzulin te čak djeluje povoljno na povišene vrijednosti masnoća u krvi. Iako se također pojavljuje u onim prehrambenim izvorima gdje se nalazi i prekomjerno prisutna - palmitinska, ona nažalost ne dolazi do izražaja, jer nije dominantno prisutna. Stoga, da bi njezina blagotvorna djelovanja došla do izražaja, preporučuje se da se uzima izdvojeno (izolirano) iz koncentriranih prehrambenih izvora.

Bogatstvo iz biljnog izvora

Izuzmemo li životinjske prehrambene izvore kao što je masno meso, ulje masne ribe ili kita, omega-7 masne kiseline se preporučljivo i poželjno ciljano mogu konzumirati ekstrahirane iz biljnih izvora. Ulje makadamija oraha te manjim dijelom maslinovo ulje sadrže spomenutu omega-7 masnu palmitoleinsku kiselinu. No, i koncentracijom, i svojom popularnošću u svijetu "zdrave hrane", jedna posve posebna biljna namirnica iskače iz "društva". Riječ je o pasjem (vučjem) trnu. Možemo je i nazvati jednom u nizu od supernamirnica, no kako izbjegavam ovakve prezastupljene termine, istaknut ću kako je uistinu riječ o vrlo zanimljivoj biljnoj namirnici.

Pasji (vučji) trn jedinstven izvor korisnih omega-7 masnih kiselina

Pasji (vučji) trn (na engleskom sea buckthorn, latinskog naziva Hippophae rhamnoides). Ova bobica izrazito oporog i kiselog okusa, u sirovom obliku nije jestiva, pa ju je potrebno mehanički obraditi. Pasji trn je uz acerolu i camu-camu, jedna od najboljih prirodnih izvora vitamina C. No, za razliku od prethodno spomenutih biljnih vrsta, koje dolaze iz egzotičnijih područja Južne i Srednje Amerike, pasji trn se može ubrati u hladnijim europskim predjelima uz ocean, dok je još poznatije njezino stanište na području visočja Sibira, Tibeta i Mongolije, pa se katkad umjesto pasjeg/vučjeg trna može naći i naziv tibetanska ili sibirska bobica

Vučji (pasji) trn sadrži mnoge specifične flavonoide koji djeluju kao snažni antioksidansi, izrazito je bogat spomenutim vitaminom C te folnom kiselinom. Jarka žuto-narančasta boja bobica odaje da je riječ o vrlo bogatom prehrambenom izvoru karotenoida, pa se samim time koristi kod dijetoterapije i fitoterapije kožnih promjena i jačanja sposobnosti vida. No isto tako, uz nabrojene hranjive elemente, kao jedna od rijetkih poznatih namirnica, sadržane sjemenke pasjeg trna obiluju omega-7 masnim kiselinama. Naime, ova bobica, baš poput maslina ili acai bobica, ne samo što je voće bogato mikronutrijentima i antioksidansima, nego je i uljarica, jedinstven izvor korisnih omega-7 masnih kiselina. Astma, dermatitis, tretiranje kožnih promjena, brojna upalna zdravstvena stanja, giht, samo su neka od mogućih područja primjene ovih sjajnih bobica. Njegovom sjajnom potencijalu u budućnosti neće zasigurno zasmetati, (sada je i službeno jasno) nepoželjno promoviranje od strane Dr.Oza, obzirom da je njihova tradicionalna primjena pokazala, ali i do sad objavljene dostupne studije, kako je riječ o uistinu posebnim bobicama.

Više o pozitivnim svojstvima omega masnih kiselina čitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.