Hrana 05. srpnja 2016.

Otkrivamo zašto ne bi smjela jesti "s nogu" i "na brzaka"

Hrana-Zdrava
Dođi na predavanje!
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ne odvojiš vrijeme za obrok, ne sjediš dok jedeš niti si usredotočena samo na hranu, to se može odraziti na sustav koji kontrolira apetit. Stoga isprekidano ili prebrzo konzumiranje hrane može rezultirati uzimanjem puno veće količine nego što ti je potrebno.

Nakon dvadeset minuta žvakanja hrane, tanko crijevo počinje lučiti hormone kao što su kolecistokinin i leptin, koji signaliziraju mozgu da je želudac pun.

Kako jedenje "na brzaka" utječe na probavu

 
Uzimanje hrane u žurbi može sniziti razinu hidroklorne kiseline u želucu. To može usporiti proces probave i uzrokovati da djelomično probavljena hrana dospije u crijeva. Zbog toga možeš osjetiti bolove i nadutost u trbuhu. Stoga odvoji dovoljno vremena za svaki obrok te dobro sažvači svaki zalogaj.
 

Zašto je objedovanje u žurbi loše za one koji su na dijeti

 
Kad jedeš na brzinu i u pokretu, popušta i tvoja samokontrola. Visokokalorične namirnice, bogate jednostavnim ugljikohidratima, izazivaju oscilacije razine glukoze u krvi, kao i njezin nagli pad, zbog čega ćeš brzo ponovo osjetiti umor i glad.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.