Hrana Analizirali smo 02. kolovoza 2016.

Osnova pravila kojih se moraš pridržavati ako se želiš hraniti zdravo

6Hrana1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi tvoja prehrana bila zdravija, a samim time ti omogućila i gubljenje suvišnih kilograma, donosimo ti nekoliko osnovnih pravila kojih se moraš pridržavati. Saznaj što bi trebala izbjegavati, a što je poželjno konzumirati

Smanji unos masnoća

Najvažniji zadatak jest da izbjegavaš zasićene masnoće koje mogu dovesti do povišene razine kolesterola u krvi. Zasićene masnoće nalaze se u mastima životinjskog podrijetla, kao što su one u crvenom mesu i mliječnim proizvodima. Također, svakako bi trebala izbjegavati prženje hrane i koristi pri pripremanju hrane ulja koja imaju nizak udio zasićenih, a visok nezasićenih masnoća.

Izbjegavaj prerađene ugljikohidrate

Neki autori šećer opisuju kao 2pročišćen, bijel, smrtonosan". On daje puno energije (kaloričan je), ali nema nikakvih hranjivih vrijednosti. Ako ga izbaciš iz prehrane, nećeš biti uskraćena ni na koji način, a steći ćeš veliku početnu prednost u smanjenju kalorija. Zapamti, šećer dolazi i u skrivenim oblicima, u prerađevinama poput konditorskih proizvoda, mliječnim napicima, kečapu, konzerviranoj hrani itd.

Otkrij kako se učinkovito odviknuti od slatkiša!

Smanji konzumaciju crvenog mesa

Poželjno bi bilo da smanjiš unos crvenog mesa, te da umjesto njega jedeš više mesa, peradi i ribe, ali i mahunarki i orašastih plodova, namirnica koje su također dobar izvor proteina.

Jedi hranu bogatu vlaknima

Vlakna nam pomažu da smršavimo jer daju osjećaj sitosti, a ne debljaju. Po svom sastavu ona su složeni ugljikohidrati – sastoje se od škroba i vlaknaste tvari. Nalazimo ih u žitaricama, voću, povrću, mahunarkama i koštunjičavom voću.

Odvikni se od slane hrane

U organizam unosimo i do deset puta više soli od količine koja nam je zaista potrebna. U prosjeku to je i do dvije žličice dnevno, od čega pola otpada na sol koju dodaju proizvođači prerađevina tijekom procesa proizvodnje. Višak soli u prehrani može izazvati povišen krvni tlak. Pokušajte postupno smanjiti korištenje soli zamjenjujući je drugim začinima, poput različitog aromatičnog bilja.

Saznaj kako smanjiti unos soli!

Jedi organsku i sezonsku hranu

Svježe voće i povrće koje kupuješ od lokalnih poljoprivrednika, a osim što je ukusnije nudi i puno bogatiji sadržaj vitamina i minerala. Svakako jedi povrće i voće čije je sezona berbe jer su tako puno veće šanse da su namirnice svježe. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.