Hrana 17. studenoga 2015.

3 razloga zašto jesti orahe

Orah
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstveni dokazi ukazuju da dnevni prehrambeni unos od 40 grama orašastih plodova, u sklopu prehrane siromašne zasićenim mastima i kolesterolom - može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ako ti je stalo do zdravlja srca, želiš smanjiti loši kolesterol i brže smršavjeti, navali na orahe!

  1. Orasi se smatraju jednim od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina (konkretnije, alfa-linolenskom omega-3 masnom kiselinom) te vitaminom E. Samo 14 komada oraha namiruje preko 2,5 grama omega-3 masne kiseline, što je otprilike količina sadržana u dvije i pol kapsule tipičnog proizvoda omega-3 dodatka prehrani. Kao i bademe, orahe ne valja ljuštiti! Ako ti je stalo do zdravlja srca, navali na bademe i orahe.
  2. Orašasti plodovi pomažu u snižavanju "lošeg" LDL-kolesterola, i sprečavaju koronarne bolesti srca. Studije su pokazale puno zanimljivih i obećavajućih podataka. Tako je pet velikih epidemioloških studija pokazalo da su osobe koje su barem 4 puta tjedno konzumirale po šaku orašastih plodova, smanjile rizik obolijevanja od koronarnih bolesti srca za 37 posto!
  3. Orašasti plodovi ne sadrže kolesterol, niskog su sadržaja natrija , pa se savršeno uklapaju u strategiju dijetoterapije i sprečavanja bolesti  krvnih žila. Orašasti plodovi prisutni su kao preporučene namirnice u čuvenoj DASH- dijeti, strategiji snižavanja povišenog krvnog tlaka. Važno je za spomenuti da je preporučena količina 1/3 šalice orašastih plodova.

Saznaj više o popularnoj DASH dijeti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.