Donosimo ti recept za varivo od zelene leće i kvinoje iz knjige "Detoks program od A do Ž", autorice Dunje Gulin objavljene u izdanju Planetopije. Dunja Gulin educirala se na području prirodne prehrane, prvo u Makronovi, a zatim kroz rad i asistiranje na mnogim programima u Hrvatskoj i inozemstvu.
Sastojci:
- 1 šalica kuhane zelene leće
- 1 šalice kuhane zelene kvinoje
- 3 žlice maslinova ulja ili sezamova
- 1 manji luk/poriluk
- 1 manja mrkva, nasjeckana na malo deblje polumjesece
- 1 šalica bundeve, batata ili cvjetova cvjetače, narezanih na kockice
- 1 žličica praha kurkume
- 1/2 žličice praha đumbira
- 1/2 žličice suhog origana ili mediteranskih začina
- 2 lovorova lista
- 2 žličice tamarija
- 1 žlica jabučnog octa
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 vezice lista svježeg peršina ili celera, zelenog mladog luka, vlasca i sl.
- vruća voda
Priprema:
U većem loncu, na srednje jakoj vatri, na ulju pirjaj luk/poriluk s prstohvatom soli. Kad zamiriše, dodaj ostalo povrće i još malo soli. Smanji vatru, promiješaj pa pirjaj još nekoliko minuta. dodaj sve začine: kurkumu, đumbir, zrna kima/kumina, origano i lovor. Promiješaj da začini pusti miris. Dodaj tamari i neka se malo zapeče. Dodaj ocat, neka ispari alkohol. Sada dodaj kuhanu leću i kvinoju te dovoljno vruće vode kako bi dobila gusto varivo. Neka provre na jačoj vatri pa ju smanji i kuhaj još nekoliko minuta. Povrće bi trebalo biti mekano prije nego ugasiš vatru. Na kraju kuhanja dodaj zeleno lišće i protisni češnjak. Promiješaj, neka odstoji koju minutu prije posluživanja. Iako je recept dug, sve ovo ne bi trebalo trajati više od 20-ak minuta.
Sastojci su dovoljni za 2 do 4 porcije.