Hrana Hrana kao lijek 05. listopada 2016.

Namaz od kikirikija smanjuje rizik od razvoja raka dojke?

Kikiriki
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Konzumacija namaza od kikirikija može sniziti rizik od razvoja benignih bolesti dojke, pokazalo je to istraživanje objavljeno u časopisu Breast Cancer Research and Treatment.

Benigne bolesti dojke su dobroćudne promjene u dojci koje predstavljaju jedan od čimbenika rizika razvoja karcinoma dojke.Znanstvenici su pratili gotovo 14 godina više od 9 tisuća djevojaka u dobi između 9 i 15 godina.

Rezultati istraživanja pokazuju smanjenje rizika od raka dojke za 39 posto

Rezultati su pokazali kako konzumacija namaza od kikirikija, 3 puta tjedno u djetinjstvu prije i za vrijeme puberteta, snižava rizik od razvoja karcinoma dojke kasnije u životu za oko 39 posto.

Procjenjuje se kako se prije menopauze kod gotovo svake četvrte žene pojavi benigna bolest dojke te ovisno o tipu bolesti, te promjene mogu čak trostruko povisiti rizik od karcinoma.

Osim kikirikija, savjetuje se konzumirati orašaste plodove, grah i kukuruz

Dodatno, studija američkih znanstvenika je pokazala kako svakodnevni unos jednog serviranja namirnica poput kikirikija ili drugih orašastih plodova, namaza od kikirikija, graha i kukuruza je povezan sa čak 68 posto nižim rizikom od razvoja benigne bolesti dojke. 

Znanstvenici ne znaju koji je konkretan sastojak iz hrane zaslužan za ovaj blagotvoran učinak na zdravlje no nagađaju da bi to mogli biti proteini biljnog porijekla. Valja napomenuti da je ranije zabilježeno kako je u zemljama u kojima se jedu manje količine mesa, a više proteina biljnog porijekla, stopa karcinoma dojke niža.

Najčešće istine i zablude o raku dojke na jednom mjestu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.