Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih, lim za pečenje muffina lagano premaži maslacem ili maslinovim uljem. Pomiješaj suhe sastojke u jednoj zdjeli (pšenično brašno, zob, soda, laneno brašno, sjemenke).
U posebnoj zdjeli pomiješaj mokre sastojke: najprije zgnječi banane u pire, dodaj jogurt, maslinovo ulje, naribanu jabuku, šećer ili med, kakao i vaniliju. Dodaj suhe sastojke i pomiješaj da se sastojci povežu. Kalupe napuni do pola, dodaju svaki od njih pola kocke crne čokolade i 1 žlicu borovnica. Pokrij drugom polovicom smjese. Peci od 20 do 25 minuta ili dok na čačkalici koju si umetnula u središte kolača ne ostanu mrvice umjesto tijesta.
Sastojci:
- 1 šalica cjelovitog pšeničnog brašna
- 1 šalica zobi (može se i samljeti u brašno)
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žličice lanenog brašna
- 1 žlica chia sjemenki
- 1/2 šalice maslinova ulja
- 1 banana (0, 5 šalice pirea od banane)
- 1/2 šalice borovnice
- 1 šalica grčkog jogurta
- 1 naribana jabuka
- 1/4 šalice smeđeg šećera ili meda
- 1 žlica kakaa
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- crna čokolada