Hrana Analizirali smo 07. studenoga 2016.

Možeš li se zaustaviti i ne pojesti sav čips? Otkrij kako je to moguće

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jednom kad počneš grickati čips, teško ti se zaustaviti. Znanstvenici sa Sveučilišta Cornell su pokušali tome stati na kraj pa su izmislili jestive oznake za označavanje veličine porcija koje djeluju kao podsvjesni znakovi stop.

Prema informacijama u časopisu Cornell's Food and Brand Lab, u istraživanju su sudjelovali studenti podijeljeni u dvije skupine. Svakom ispitaniku je bio ponuđen čips od krumpira pakiran u kartonskom valjku za vrijeme gledanja video isječaka u učionici. Prva je skupina u svom pakiranju čipsa imala umetnut crveni čips. Pa je tako nakon 7 komada običnog čipsa uslijedio jedan crveni koji je zapravo predstavljao oznaku za jednu porciju. Nakon 14 komada uslijedio je još jedan crveni čips. Druga skupina nije imala crvene oznake.

Istraživanje je pokazalo da iako ispitanici nisu znali čemu služi crveni čips u njihovom pakiranju, pojeli su 50 posto manje hrane od skupine koja nije imala ove jestive oznake.

Iznenađujuće činjenice o štetnim učincima čipsa

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.