Hrana Analizirali smo 30. srpnja 2016.

Može li ti spirulina pomoći kod anemije i visokog tlaka?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li znala da je spirulina nevjerojatno dobra za zdravlje? Prepuna je hranjivih tvari koji mogu imati moćan učinak na tvoje tijelo i mozak. U nastavku možeš pročitati dokaze koji ukazuju na blagodati

 
  1. Spirulina sadrži značajan udio hranjivih tvari. Spirulina je organizam koja raste i u slatkoj i u slanoj vodi. Pripada rodu cijanobakterija, a poznatija je kao plavo-zelena alga. Baš kao i biljke, cijanobakterije mogu proizvoditi energiju putem fotosinteze koristeći sunčevu svjetlost. Spirulina se konzumira još od doba Azteka, ali je postala popularna kada je NASA predložila da bi se mogla uzgajati u Svemiru. Prah sušene spiruline sadrži proteine, vitamine B skupine, bakar i željezo. Spirulina, također, sadrži i značajne količine magnezija, kalija i mangana te male količine gotovo svake hranjive tvari koja je potrebna našem tijelu.
  2. Spirulina posjeduje antioksidativna i antiupalna svojstva. Spirulina je odličan izvor antioksidansa koji štite od oksidativnih oštećenja. Glavna aktivna tvar u spirulini je fitocijanin koji joj ujedno daje plavo-zelenu boju. Fitocijanin se može boriti protiv slobodnih radikala i usporiti stvaranje upalnih signalnih molekula, ostvarujući tako značajan antioksidativni i antiupalni učinak.
  3. Spirulina može smanjiti razine „lošeg“ LDL - kolesterola i triglicerida. U jednom istraživanju, provedenom na uzorku od 25 osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2, dokazano je da uzimanjem 2 grama spiruline dnevno može doći do smanjenja ukupnog kolesterola, LDL - kolesterola i triglicerida te povećanja razine „dobrog“, HDL - kolesterola.
  4. Spirulina pokazuje antikarcinogena svojstva. Značajna antikarcinogena svojstva spirulina pokazuje u borbi protiv karcinoma usne šupljine. U jednom istraživanju, provedenom na Indijcima oboljelim od karcinoma usne šupljine, nakon uzimanja 1 grama spiruline kroz razdoblje od godine dana, u 45% oboljelih zabilježeno je smanjenje lezija u ustima.
  5. Istraživanja pokazuju da spirulina može smanjiti krvni tlak. Doze od 4,5 grama spirulina pokazale su se efektivnima u smanjenju krvnog tlaka u osoba s normalnim razinama krvnog tlaka.
  6. Spirulina u borbi protiv anemijeRezultati istraživanja provedenog na 40 starijih osoba s anemijom pokazali su da uzimanje spiruline povećava udio hemoglobina u crvenim krvnim stanicama te da poboljšava funkciju imunosnog sustava. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja prije nego bi se mogle dati ikakve preporuke.
  7. Spirulina može pomoći kod alergijskog rinitisa. U jednom istraživanju provedenom na uzorku od 127 osoba s alergijskim rinitisom, primijećeno je da uzimanje 2 grama spiruline može značajno smanjiti simptome alergijskog rinitisa, poput kihanja, začepljenosti nosa i svrbeži.

Hrana koja povisuje željezo u krvi!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.