Iako je u trgovinama dostupan đumbir u prahu , ayurveda razlikuje djelovanje suhog i svježeg đumbira te u ovom receptu preporučuje upotrebu svježeg, nasitno narezanog ili svježe naribanog gomolja.
Sastojci:
- šalica organskog mlijeka
- 1/2 žličice nasjeckanog/naribanog đumbira
- 1 - 2 niti šafrana
- prstohvat muškatnog oraščića
Postupak: Đumbir dodaj mlijeku te ga kuhaj na laganoj vatri dok mlijeko ne zakipi. Makni ga zatim s vatre te mu dodaj šafran i muškatni oraščić. Sastojke promiješaj te ugodno ohlađenom napitku dodaj med. Ispijaj dok je toplo i u malim gutljajima.
Dodatni savjet: Nakon kuhanja, mlijeko možeš ocijediti kako ti ostaci đumbira ne bi smetali prilikom ispijanja napitka. Đumbir djeluje na probavu, a mlijeko umiruje, opušta i revitalizira.
Recept je iz knjige "Ayurvedska vegatarijanska kuharica - Kuhinja zdravlja", Senke Kušer Mijić.
Odredi svoju doshu i doznaj koja vrsta hrane ti najviše odgovara