Hrana Hrana kao lijek 10. svibnja 2016.

Medvjeđi luk kao zamjena za češnjak

Medvjeđi_Luk
1/4
Medvjeđi luk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Medvjeđi luk raste u šumama i ima brojna ljekovita svojstva te se upotrebljava u raznim receptima kao što su ljekovite tinkture, pesta, juhe i salate. Ljekovita svojstva medvjeđeg luka prisutna su samo u njegovom svježem obliku tako da se ne preporučuje njegova termička obrada niti sušenje listova, a kao zimnicu najbolje ga je spremiti u obliku pesta.

Osim što se medvjeđi luk može pripremiti kao odlična poslastica u umacima, krem juhama, varivima i salatama, može poslužiti i kao nadomjestak za češnjak. U narodnoj medicini pripisuju mu utjecaj za snižavanje krvnog tlaka, smanjivanje masnoća u krvi i pozitivno djelovanje kod ovapnjenja žila. Njegovo djelovanje potvrđeno je suvremenim kemijskim i farmakološkim ispitivanjima.

Gdje raste medvjeđi luk?

Medvjeđi luk raste u šumama diljem Europe i u pojedinim dijelovima Azije kao i u Sjevernoj Africi. U Hrvatskoj raste i u nizinama i u planinskom području. U Dalmaciji, primorju te obalnom području Istre i na otocima ga nema. Biljka niče u travnju, a vene u lipnju. U tom periodu koristimo svježe iskopane duguljaste lukovice koje su znatno manje od  češnjakovih. Medvjeđi luk sadrži tvari u kojima ima sumpora, a slične su onima koje ima češnjak, npr. tiosulfinate i ajoene u različitom količinskom sastavu. Kod nas rastu još brojne druge vrste luka koje možemo raspoznati po više ili manje izraženom mirisu luka ili češnjaka. Narodni nazivi za medvjeđi luk su: crijemuš, sremuš, srijemuš, divlji luk, šumski luk. U vrijeme vegetacije na istim staništima na kojima uspijeva medvjeđi luk mogu se naći đurđice, mrazovci i čemerika. Neiskusni ili nedovoljno oprezni berači navedene biljke zbog sličnih mladih listova znaju zamijeniti s medvjeđim lukom što je vrlo opasno za zdravlje, a u pojedinim slučajevima može biti i kobno. 

Medvjeđi luk ljekovitost

Ljekovita svojstva medvjeđeg luka poznata su još od antičkih vremena, specifičan miris po češnjaku daje mu tvar alicin (derivat cisteina). Alicin djeluje kao antibiotik, ima protuvirusna i fungicidna svojstva, termički je labilan pa kuhanjem medvjeđeg luka nestaju ljekovita svojstva. I sušenjem listova nestaju ljekovita svojstva pa medvjeđi luk treba upotrebljavati samo u svježem stanju u obliku tinktura od listova ili lukovica, svježeg soka i razni drugi preparata. Svi ti preparati od medvjeđeg luka koriste se prvenstveno za snižavanje krvnog tlaka, masnoća u krvi, detoksikaciju organizma i jačanje imunološkog sustava. Mladi listovi pripremaju se i kao umak (pesto).

"Medvjeđi luk djeluje jednako ili slično kao češnjak. Snizuje kolesterol i krvni tlak. Koristimo ga kao tonik kod probavnih poremećaja, a preporučuje se svježa uporaba, u drogi je malo djelatnih tvari. Za proljetne kure uzimamo svježe listove, a za ljetne lukovice iz kojih spravljamo sok. Dvije šake listova ili lukovica izmiješamo sa 100 ml vode, ocijedimo i spremimo u hladnjak. Uzimamo triput na dan, po dvije žlice soka. Listove najčešće spremamo kao špinat ili ih dodajemo salati", preporučuje dr. Katja Gale Toplek u knjizi Domaće ljekovito bilje, u izdanju Mozaik knjige!

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Pesto od medvjeđeg luka

Medvjeđi luk recepti

Pesto od medvjeđeg luka

Sastojci:

  • 50-60 g svježeg medvjeđeg luka, sitno nasjeckanog
  • 70 g tostiranih sitno mljevenih oraha (ili badema)
  • 70 g sitno ribanog sira parmezana ili grana padana 
  • 100 ml maslinova ulja
  • Soli po ukusu

Priprema

  • Medvjeđi luk operi i posuši. Natrgaj ga ili nasjeckaj na sitnije listiće i stavi u užu, ali višu posudu u kojoj ćeš štapnim mikserom izraditi pesto.
  • Dodajte mu ulje te malo ribanog sira i sitno mljevenih tostiranih oraha ili badema. Lagano usitni štapnim mikserom, dodajući u  još dva navrata ostatak sira i oraha dok ne dobiješ namaz. 
  • Kad je pesto gotov, spremi ga u staklenku, zalij po vrhu s malo maslinova ulja, zatvori poklopcem i čuvaj u hladnjaku od 7 do 10 dana.
  • Pesto koristi kao namaz na tostiranom kruhu. Okus je vrlo intenzivan te ga je dovoljno namazati u tankom sloju.

Budući da je medvjeđi luk ljekovit jedino u svježem stanju za zimnicu ga je najbolje spremiti u obliku pesta.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Juha od medvjeđeg luka

Juha od medvjeđeg luka

Sastojci:

  • 3 manja krumpira
  • 3 velike šake mladog špinata
  • 4 velike šake medvjeđeg luka (rezanog na trakice)
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sol i papar
  • Kiselo vrhnje za posluživanje

Priprema

  • Oguli krumpir, nareži na manje kockice i stavi ga kuhati. Kad voda zavrije, dodaj soli po ukusu. Pusti da kuha 20 minuta. 
  • Dok krumpir lagano kuha pripremi špinat i medvjeđi luk te dodaj u posudu u kojoj kuhaš krumpir 3 velike šake špinata i 3 velike šake na trakice rezanog medvjeđeg luka.
  • Kuhaj na laganoj vatri sve dok se krumpir ne skuha i ne počne se lagano raspadati, oko 30 minuta za cjelokupno kuhanje (20 minuta krumpir + 10 minuta ostatak kopriva i medvjeđi luk).
  • Nakon toga skini s vatre i sve sastojke dobro usitni štapnim mikserom. Vrati na vatru, dodaj malo vruće vode ako je juha pregusta i ostavi da baci još jedan-dva ključa. Dodaj još malo soli i papra po ukusu.
  • Kad je juha kuhana, skini je s vatre i prije posluživanja u nju dodaj još jednu šaku svježeg medvjeđeg luka i dvije-tri žlice maslinovog ulja.
  • Još jednom sve dobro izmiksaj štapnim mikserom.
  • Posluži u dubokim tanjurima ili zdjelicama sa žlicom kiselog vrhnja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.