Medvjeđi luk raste u šumama i ima brojna ljekovita svojstva te se upotrebljava u raznim receptima kao što su ljekovite tinkture, pesta, juhe i salate. Ljekovita svojstva medvjeđeg luka prisutna su samo u njegovom svježem obliku tako da se ne preporučuje njegova termička obrada niti sušenje listova, a kao zimnicu najbolje ga je spremiti u obliku pesta.
Osim što se medvjeđi luk može pripremiti kao odlična poslastica u umacima, krem juhama, varivima i salatama, može poslužiti i kao nadomjestak za češnjak. U narodnoj medicini pripisuju mu utjecaj za snižavanje krvnog tlaka, smanjivanje masnoća u krvi i pozitivno djelovanje kod ovapnjenja žila. Njegovo djelovanje potvrđeno je suvremenim kemijskim i farmakološkim ispitivanjima.
Gdje raste medvjeđi luk?
Medvjeđi luk raste u šumama diljem Europe i u pojedinim dijelovima Azije kao i u Sjevernoj Africi. U Hrvatskoj raste i u nizinama i u planinskom području. U Dalmaciji, primorju te obalnom području Istre i na otocima ga nema. Biljka niče u travnju, a vene u lipnju. U tom periodu koristimo svježe iskopane duguljaste lukovice koje su znatno manje od češnjakovih. Medvjeđi luk sadrži tvari u kojima ima sumpora, a slične su onima koje ima češnjak, npr. tiosulfinate i ajoene u različitom količinskom sastavu. Kod nas rastu još brojne druge vrste luka koje možemo raspoznati po više ili manje izraženom mirisu luka ili češnjaka. Narodni nazivi za medvjeđi luk su: crijemuš, sremuš, srijemuš, divlji luk, šumski luk. U vrijeme vegetacije na istim staništima na kojima uspijeva medvjeđi luk mogu se naći đurđice, mrazovci i čemerika. Neiskusni ili nedovoljno oprezni berači navedene biljke zbog sličnih mladih listova znaju zamijeniti s medvjeđim lukom što je vrlo opasno za zdravlje, a u pojedinim slučajevima može biti i kobno.
Medvjeđi luk ljekovitost
Ljekovita svojstva medvjeđeg luka poznata su još od antičkih vremena, specifičan miris po češnjaku daje mu tvar alicin (derivat cisteina). Alicin djeluje kao antibiotik, ima protuvirusna i fungicidna svojstva, termički je labilan pa kuhanjem medvjeđeg luka nestaju ljekovita svojstva. I sušenjem listova nestaju ljekovita svojstva pa medvjeđi luk treba upotrebljavati samo u svježem stanju u obliku tinktura od listova ili lukovica, svježeg soka i razni drugi preparata. Svi ti preparati od medvjeđeg luka koriste se prvenstveno za snižavanje krvnog tlaka, masnoća u krvi, detoksikaciju organizma i jačanje imunološkog sustava. Mladi listovi pripremaju se i kao umak (pesto).
"Medvjeđi luk djeluje jednako ili slično kao češnjak. Snizuje kolesterol i krvni tlak. Koristimo ga kao tonik kod probavnih poremećaja, a preporučuje se svježa uporaba, u drogi je malo djelatnih tvari. Za proljetne kure uzimamo svježe listove, a za ljetne lukovice iz kojih spravljamo sok. Dvije šake listova ili lukovica izmiješamo sa 100 ml vode, ocijedimo i spremimo u hladnjak. Uzimamo triput na dan, po dvije žlice soka. Listove najčešće spremamo kao špinat ili ih dodajemo salati", preporučuje dr. Katja Gale Toplek u knjizi Domaće ljekovito bilje, u izdanju Mozaik knjige!
Medvjeđi luk recepti
Pesto od medvjeđeg luka
Sastojci:
- 50-60 g svježeg medvjeđeg luka, sitno nasjeckanog
- 70 g tostiranih sitno mljevenih oraha (ili badema)
- 70 g sitno ribanog sira parmezana ili grana padana
- 100 ml maslinova ulja
- Soli po ukusu
Priprema
- Medvjeđi luk operi i posuši. Natrgaj ga ili nasjeckaj na sitnije listiće i stavi u užu, ali višu posudu u kojoj ćeš štapnim mikserom izraditi pesto.
- Dodajte mu ulje te malo ribanog sira i sitno mljevenih tostiranih oraha ili badema. Lagano usitni štapnim mikserom, dodajući u još dva navrata ostatak sira i oraha dok ne dobiješ namaz.
- Kad je pesto gotov, spremi ga u staklenku, zalij po vrhu s malo maslinova ulja, zatvori poklopcem i čuvaj u hladnjaku od 7 do 10 dana.
- Pesto koristi kao namaz na tostiranom kruhu. Okus je vrlo intenzivan te ga je dovoljno namazati u tankom sloju.
Budući da je medvjeđi luk ljekovit jedino u svježem stanju za zimnicu ga je najbolje spremiti u obliku pesta.
Juha od medvjeđeg luka
Sastojci:
- 3 manja krumpira
- 3 velike šake mladog špinata
- 4 velike šake medvjeđeg luka (rezanog na trakice)
- 3 žlice maslinova ulja
- sol i papar
- Kiselo vrhnje za posluživanje
Priprema
- Oguli krumpir, nareži na manje kockice i stavi ga kuhati. Kad voda zavrije, dodaj soli po ukusu. Pusti da kuha 20 minuta.
- Dok krumpir lagano kuha pripremi špinat i medvjeđi luk te dodaj u posudu u kojoj kuhaš krumpir 3 velike šake špinata i 3 velike šake na trakice rezanog medvjeđeg luka.
- Kuhaj na laganoj vatri sve dok se krumpir ne skuha i ne počne se lagano raspadati, oko 30 minuta za cjelokupno kuhanje (20 minuta krumpir + 10 minuta ostatak kopriva i medvjeđi luk).
- Nakon toga skini s vatre i sve sastojke dobro usitni štapnim mikserom. Vrati na vatru, dodaj malo vruće vode ako je juha pregusta i ostavi da baci još jedan-dva ključa. Dodaj još malo soli i papra po ukusu.
- Kad je juha kuhana, skini je s vatre i prije posluživanja u nju dodaj još jednu šaku svježeg medvjeđeg luka i dvije-tri žlice maslinovog ulja.
- Još jednom sve dobro izmiksaj štapnim mikserom.
- Posluži u dubokim tanjurima ili zdjelicama sa žlicom kiselog vrhnja.