Hrana 15. studenoga 2018.

Med kao zabranjena namirnica: Kome i zašto?

Zašto trebaš šećer zamijeniti medom u kavi, ali i čak prilikom spremanja kolača?
Foto: Thinkstock Taste of Home također napominje da možeš dodati sodu bikarbonu kako bi ublažila kiselost meda, lagano smanjila količinu tekućine u receptu i snizila temperaturu.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno znaš definiciju veganske prehrane, izbjegavanje svih okrutnosti i iskorištavanja životinja za hranu, odjeću i bilo koju drugu svrhu. A u to spada i najslađa namirnica prirode, med.

Women's Health prenosi definiciju veganstva iz 1940-ih koju je osmislilo Vegansko društvo. "Veganstvo je filozofija i način življenja koji nastoji isključiti, koliko god je to moguće i praktično, sve oblike iskorištavanja i okrutnosti životinja za hranu, odjeću ili bilo koju drugu svrhu, a potiče razvoj i uporabu alternativa za dobrobit ljudi, životinja i okoliša. U prehrambenom smislu označava praksu izbjegavanja svih proizvoda koji su u cijelosti ili djelomično dobiveni od životinja ."

Dakle, med nam daju pčele što znači da je životinjskog podrijetla, a također postoji i argument da se za dobivanje meda iskorištavaju pčele.

Recept za najbolji veganski sir i hrskavo tijesto za pizzu gotovo za čas

Kad je Vegansko društvo nastajalo, ono se sastojalo od samo šestero ljudi koji su sebe smatrali "vegetarijancima koji ne konzumiraju mliječne proizvode". Definicija veganstva evoluirala je tijekom godina, a kasnih osamdesetih godina u definiciju je uvedena zabrana konzumiranja meda. Isto tako, Vegansko društvo smatra da se med proizvodi uz pomoć "neetičkih postupaka" i da ima negativne učinke na okoliš. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Dolazi od insekata", rekla je Keri Gans autorica "The Small Change Diet": "a vegani ne konzumiraju nikakvu hranu koja je životinjskog podrijetla."

Ako želiš slijediti vegansku prehranu, a voliš okus meda, postoji nekoliko zamjena u specijaliziranim trgovinama. Isto tako, možeš pronaći razne recepte za med od jabuka ili med od maslačka.

Veganski mousse s tajnim sastojkom, a nije avokado!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.