Hrana 13. listopada 2013.

Matovilac - potencijalni afrodizijak?

Matovilac2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Matovilac je niskokalorična namirnica prepoznatljiva po osvježavajućoj i laganoj konzistenciji. Sadrži kalcij, željezo, fosfor, kalij, magnezij te mangan, a zahvaljujući i prisustvu vitamina C te folnoj kiselini, poboljšava se apsorpcija željeza u krvi

Niskokalorična namirnica 

Matovilac (lat. Valerianella Locusta) je biljka livadne flore i koristi se kao svježa salata zimi i u rano proljeće. Postoje dva oblika: 

  • 'velik' ili 'širokolisni' te 
  • tamniji, kompaktniji 'zeleni' tip koji je popularan u zapadnoj Europi, ali manje plodan

Što su listovi mlađi, to je ukusnija salata te je prepoznatljiv po osvježavajućoj i laganoj konzistenciji. Preporučuje se čuvanje u hladnjaku najviše dva dana u plastičnoj vrećici s dostupnim zrakom ili omotan u papirnatim ručnicima.

Bolja apsorpcija željeza u krvi

Matovilac je niskokalorična namirnica budući da osigurava samo 21 kcal na 100 g. Konzumacijom salate unosimo obilje vitamina C i A te vitamine B skupine u nešto manjim količinama. Vitamin A doprinosi očuvanju vida te potiče rad imunološkog sustava, kao i normalno funkcioniranje reproduktivnog sustava

Valerianella Locusta sadrži i kalcij, željezo, fosfor, kalij, magnezij te mangan. Zahvaljujući vitaminu C te folnoj kiselini prisutnoj u matovilcu poboljšava se apsorpcija željeza u krvi. Matovilac se smatra potencijalnim afrodizijakom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.