Nutritivne vrijednosti lososa već su dobro poznate, a u receptu koji ti donosimo uz losos se servira salata od boba, kvinoje, leće. Ovim obrokom osigurat ćeš si potrebne proteine kao i omega-3 masne kiseline. Osim navedenih sastojaka za ovaj recept su ti potrebne tikvice, rikola, sol, papar, maslinovo ulje i limunov sok
Sastojci:
- 4 fileta lososa
- 1 šalica kvinoje
- 1 šalica mladog boba
- 3 žlice leće (konzerva)
- 200 g rikole
- 1 manja tikvica
- 3 žličice svježe nasjeckanog peršinovog lista
- sol, papar, maslinovo ulje, limunov sok
Priprema:
- Filete lososa operi i dobro osuši kuhinjskim ubrusom. Kvinoju isperi hladnom vodom.
- U posudu na 1 šalicu kvinoje stavi od 2 do 2,5 šalica vode i kuhaj oko 15 min.
- Mladi bob kuhaj u posoljenoj vodi dok ne postane mekan, a nakon kuhanja mu odstrani vanjsku kožu.
- Leću isperi hladnom vodom. Rikolu i tikvicu operi, tikvicu nareži na tanke polumjesece.
- U zdjeli pomiješaj skuhanu i ohlađenu kvinoju, mladi bob, leću, rikolu, sitno nasjeckani peršinov list i tikvicu.
- Začini sa soli, paprom, maslinovim uljem i limunovim sokom.
- Losos prži na malo maslinova ulja na gril tavi, prvo sa strane na kojoj je kožica 2-3 min, okreni i prži još 1 minutu.
- Pri serviranju, losos i salatu pospi svježe mljevenim paprom.