Ljiljana Pranjić iz Zagreba poslala nam je recept za proljetne sendviče s klicama kojeg je stručni žiri portala Zdrava Krava izabrao za prvi recept tjedna, čime je ona ušla u izbor za kuharicu proljeća. Pošalji nam i ti svoj omiljeni, zdrav recept i otkrij svoj trik za brzo proljetno razbuđivanje
Isprobaj Ljiljanin recept za proljetne sendviče s klicama, a ako i ti želiš sudjelovati u natječaju "Kuhaj u ritmu proljeća" pošalji nam svoj omiljeni, zdrav i jednostavan recept s proljetnim namirnicama i otkrij svoj trik ili tajnu za brzo proljetno razbuđivanje.
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća" potraži ovdje.
Obilje okusa uz makrobiotiku
Ljiljana ima 45 godina i, kako sama kaže, živi sretan život ispunjen mnogim lijepim strastima. 'U prekrasnom sam ljubavnom odnosu sa sobom, divnim ljudima oko mene i životom', govori Ljiljana koja se zdravoj prehrani okrenula prije tri godine, zbog bolesti, ali ni tada nije dozvolila da joj zdrava hrana bude element odricanja.
'Moja je makrobiotika makro-gurmanska i ja promoviram obilje, uživanje u novim okusima, razvijanje osjećaja za vibraciju hrane i cijenjenje ljepote namirnica u njihovoj jednostavnosti', opisuje Ljiljana svoju prehranu.
Prva kuharica tjedna uči za shiatsu terapeuta, redovito vježba jogu, a odnedavna vodi i svoju grupu, kada je učitelj spriječen. 'Rekli su mi da imam talent za joga instruktora - a ja sam se oduševila svojom novom kvalitetom, ali i otkrivanjem sebe u 45-oj godini!', s veseljem priča Ljiljana.
Balkon kao zdravi vrt
Njena posljednja strast je ideja uzgoja hrane na vlastitom balkonu. 'Kupila sam knjigu ''Uzgajajajte svoju superhranu'' i sada svoja dva i pol kvadrata pokušavam gusto napučiti teglama s biljkama koje će me hraniti', kaže.
Ljiljana voli sva godišnja doba, a trenutno je sasvim zaljubljena u proljeće, u rast i u zeleno.
'U proljeće najviše cijenim ono što je samoniklo – šparoge, maslačak, mišancu, koprivu. Jako volim mlade lukove svih vrsta, a obožavam klice i sama ih uzgajam. Najbolje mi uspijevaju klice rotkvice i alfa alfa - ostale kupujem na Dolcu', priča Ljiljana i dodaje kako najčešće koristi recepte Jadranke Boban Pejić.
Igra u kuhinji
Recept s kojim je postala kuharica tjedna bio je rezultat trenutne ispiracije. 'Sendviče sam stvorila iz onoga što sam imala u hladnjaku i rezultat su igre. Zato me toliko vesele. Volim kombinirati brokulu s češnjakom, ali ne volim direktnu grubu energiju zrelog češnjaka. Više mi odgovara nježni ton mladoga češnjaka (u emulziji s maslinovim uljem i limunovim sokom) ili blagi doprinos iz klica češnjaka', otkriva kuharica tjedna.
Izgled jela Ljiljani je jednako važan kao i okus, pa je tim više oduševljena klicama koje obroku daju veseli izgled.
Ljiljana je najavila svoj novi recept i za ljetnu sezonu, odnosno akciju "Kuhaj u ritmu ljeta". 'U glavi već nosim viziju ljetne hladne juhe od tofua i krastavaca po receptu Jadranke Boban Pejić, koju ću ukrasiti plavim cvjetovima i time jelu dodati novu notu', otkriva.
Ljiljana će kao kuharica tjedna na dar dobiti prigodne darove od Dida Bože i Vegetariane!