'Kuhanje i kuharstvo mom životu daje smisao, ispunjava me i čini me iznimno sretnim. Zato kroz kuhanje volim i drugima pokloniti tu ljubav', kaže akademik kulinarstva Branko Ognjenović, koji ti otkriva i recepte za kruške u crnom vinu i francusku tortu od jabuke
Redakcija Zdrave Krave posjetila je kulinarski studio Majstor kuhar i prisustvovala radionici kuhanja kod Branka Ognjenovića. Akademik kulinarstva Branko Ognjenović je u intervjuu otkrio zašto je važno kuhati u skladu s godišnjim dobima i koje su njegove omiljene proljetne namirnice.
Kuhanje u ritmu sezone
Zašto je važno kuhati i hraniti se u skladu s godišnjim dobima, tj. koristiti sezonske namirnice?
Smatram da je izuzetno važno hraniti se u skladu s godišnjim dobima jer su tada namirnice najkvalitetnije, najbogatije okusom, mirisom i imaju najveću nutritivnu vrijednost kada im je sezona. Primjerice, sada su bile aktualne šparoge, jagode su najbolje u svibnju i lipnju dok je kukuruz najbolji u kolovozu, razne vrste gljiva na jesen i za zimu, kada nam je potrebna malo jača prehrana, divljač, kiseli kupus.
Kada ste počeli kuhati i smatrate li kako je kuhanje za vas puno više od zanimanja?
Zapravo sam već od vrtića znao da ću biti kuhar. Kuhanje i kuharstvo mom životu daje smisao, ispunjava me i čini me iznimno sretnim. Zato kroz kuhanje volim i drugima pokloniti tu ljubav.
Vjerujete li da je zdrava prehrana uz vježbanje najvažniji nositelj našeg zdravlja?
Naravno da je zdrava prehrana jedan od najvažnijih nositelja našeg zdravlja uz ostale čimbenike i način života. Optimalnu prehranu imat ćemo kada uspijemo napraviti balans između samo dva slova, a to su U i P, što bi značilo između unosa i potrošnje.
Možete li otkriti svoje proljetne tajne u kuhinji?
Najjednostavniji recept za proljetnu prehranu iz šarenog izbora raznovrsnih svježih namirnica su namirnice koje u sebi sadrže veći postotak vode kao primjerice rotkvice, šparoge itd. Takve namirnice nam pomažu u čišćenju organizma. Od začinskog bilja definitivno bih istaknuo Medvjeđi luk koji je odličan čistač organizma.
Čitaj dalje jer te čekaju recepti za slatka iznenađenja...
Marinino iskustvo
Marina Andrejević, koja je ponijela titulu kuharice jeseni 2011. na Zdravoj Kravi također je sudjelovala na petodnevnom tečaju kuhanja kod Branka Ognjenovića.
Marina nam je ispričala svoje dojmove i otkrila što je sve naučila na tečaju kuhanja.
'Tečaj kuhanja bio je prekrasno iskustvo, od pregršt savjeta, ideja i recepata koje nam je gospodin Branko pripremio i podijelio s nama pa do druženja s ostalim polaznicima i naravno degustacija svih pripremljenih delicija.
U pet dana bilo nam je predstavljeno niz različitih namirnica i jela, načina priprema i ideja za neka buduća jela. Mene osobno je najviše oduševio dan kad smo pripremali šparoge, koje i sama volim jesti, no na tečaju sam naučila neke nove načine pripreme, kao npr. pripremanje slatke torte od šparoga ili slanih palačinki sa šparogama koje će se zasigurno naći na mom meniju u budućnosti.
Ovaj tečaj me još više zainteresirao za nove kulinarske pothvate i nadam se da ću u budućnosti primijeniti naučeno znanje i pripremati neka nova jela i namirnice na drugačiji način svojim bližnjima koji s veseljem očekuju isprobati nova jela pripremljena nakon petodnevne radionice kuhanja kod kuhara Branka Ognjenovića'.
Francuska torta od jabukeSastojci za 4 osobe:
- Jabuke cca 1 kg
- Lisnato tijesto 1 manji paket
- Šećer cca 0,30 kg
- Vanilin šećer 1 vrećica
- Maslac 0,03 kg
- Slatko vrhnje 0,20 l
Priprema:
- Jabuke očistimo, ogulimo i narežemo na režnjeve (6 do 8 komada iz jedne jabuke).
- Kalup za tortu podmažemo maslacem i na to pospemo šećer i vanilin šećer. Gore poredamo jabuke u obliku crijepa, tj. jednu do druge, pa stavimo u pećnicu, pustimo da se šećer karamelizira, jabuke malo porumene, pa izvadimo van iz pećnice.
- Lisnato tijesto razvaljamo do debljine 5 mm i time prekrijemo jabuke. Malo ispikamo gore (da se ne bi stvarali mjehuri i tijesto pucalo) i sve ponovo vratimo u pećnicu da se tijesto ispeče.
- Kad je tijesto pečeno vadimo van, pustimo da se malo ohladi i zatim preokrenemo na pladanj za posluživanje tako da tijesto bude dolje kao podloga, a gore ostanu jabuke omotane u prekrasni karamel. Uz to obavezno serviramo malo tučenog slatkog vrhnja.
Sastojci za 4 osobe:
- Jabuke cca 1 kg
- Lisnato tijesto 1 manji paket
- Šećer cca 0,30 kg
- Vanilin šećer 1 vrećica
- Maslac 0,03 kg
- Slatko vrhnje 0,20 l
Priprema:
- Jabuke očistimo, ogulimo i narežemo na režnjeve (6 do 8 komada iz jedne jabuke).
- Kalup za tortu podmažemo maslacem i na to pospemo šećer i vanilin šećer. Gore poredamo jabuke u obliku crijepa, tj. jednu do druge, pa stavimo u pećnicu, pustimo da se šećer karamelizira, jabuke malo porumene, pa izvadimo van iz pećnice.
- Lisnato tijesto razvaljamo do debljine 5 mm i time prekrijemo jabuke. Malo ispikamo gore (da se ne bi stvarali mjehuri i tijesto pucalo) i sve ponovo vratimo u pećnicu da se tijesto ispeče.
- Kad je tijesto pečeno vadimo van, pustimo da se malo ohladi i zatim preokrenemo na pladanj za posluživanje tako da tijesto bude dolje kao podloga, a gore ostanu jabuke omotane u prekrasni karamel. Uz to obavezno serviramo malo tučenog slatkog vrhnja.
Savjet: Uz tortu možemo servirati i malo šećera u prahu i cimet, ali to je samo prema ukusu.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Kruške u crnom vinuSastojci za 4 osobe:
- Slatke kruške 1 kg
- Crno vino 3cl
- Cimet u prahu
- Šećer 50 g
- Vrhnje za šlag
Sastojci za 4 osobe:
- Slatke kruške 1 kg
- Crno vino 3cl
- Cimet u prahu
- Šećer 50 g
- Vrhnje za šlag
Vrijeme pripreme: 60 min
Priprema:
- Kruške oguli, prereži po pola i izvadi im sredinu. Kuhaj kruške, crno vino, cimet i šećer.
- Za to vrijeme istuci vrhnje u šlag.
- Kuhaj kruške desetak minuta. Rasporedi ih na tanjure i ohladi.
- Serviraj s umakom od crnog vina i po želji sa šlagom.