Hrana 09. svibnja 2012.

Kozji sir pomaže kod alergija

Ambient31_Dav_260412
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Aleksandar i Suzana Grgić napustili su siguran posao u Švicarskoj, vratili u Hrvatsku te su u Sesvetama pokrenuli proizvodnju domaćih proizvoda uz ambicije izgradnje prave seoske atrakcije. Posjetili smo malo obiteljsko gospodarstvo "Ambient park" i saznali više o kozjim proizvodima, koji su temelj njihove proizvodnje te drugim ukusnim delicijama s potpisom obitelji Grgić

Prednosti kozjeg mlijeka

Sama činjenica da trenutno na imanju imaju 100 svinja, 60 koza, 60 jelena, 10 magaraca, nekoliko konja, patka i gusaka govori da Grgići posjeduju istinsko životinjsko carstvo. Temelj njihove proizvodnje su kozji proizvodi poput mlijeka i sirutke.

'Koza je čudesna životinja, a njezino je mlijeko lakše probavljivo u ljudskom organizmu, puno je kalcija i preporuča se apsolutno svima. Znanstveno je dokazano kako sirutka od kozjeg mlijeka organizmu donosi brojne prednosti. Djeluje pri suzbijanju alergija, umanjuje rizik od pojave raka pluća te pojačava imunološki sustav', objašnjava začetnik ideje o obiteljskom gospodarsvtu, Aleksandar Grgić.

Obitelj Grgić posjetili smo na njihovom imanju pokraj Sesveta te kušali kozji sir s tartufima i magareće mlijeko. Aleksandar Grgić ističe kako je magareće mlijeko 'eliksir mladosti i afrodizijak'. Sadrži ulje crnog kima, ulje crnog grožđa, meda i kadulje, a za malu bocu potrebno je izdvojiti 40 kuna.

Radi se o novom proizvodu koji obitelj Grgić želi plasirati na tržištu te potrošačima ugraditi svijest o zdravlju mladog mlijeka i sira.

Moderna mljekara

'Prosječan Hrvat pojede 3 kilograma sira godišnje, dok Švicarac pojede 50 kilograma. Nažalost, to je povezano i s kupovnom moći naroda', priča Aleksandar.

Trenutno u posjedu imaju modernu mljekaru gdje se proizvodi kozje mlijeko. Izuzev Ambient parka, imaju 12 kooperanata koji proizvode mlijeko. Cilj im je doseći brojku od 20 kooperanata te jednog dana proizvoditi 1000 litara mlijeka i 100 kilograma sira dnevno.

Sir Gabrijel

Delicije obitelji Grgić prometnule su se u uspješan proizvod pa ih možeš pronaći na policama trgovina Lidl, Interspar i bio&bio. Njihov, zasigurno najpoznatiji proizvod je mladi kozji sir Gabrijel, koji nosi ime po sinu obitelji.

Na pitanje koje bi proizvode preporučio, Aleksandar odgovara: 'Masline punjene kozjim sirom svakako treba probati. U ponudi imamo toliko različitih vrsta sirova da jednostavno ne mogu izdvojiti samo jedan. Osobno, prednost dajem najjednostavnijem mladom kozjem siru.

Sir s crnim vinom iz sorte teran, sir s algama, tartufima, sirutka od brusnice, bazge, mente, melise i meda su samo neki proizvodi iz naše raznovrsne ponude'.

Zadovoljno ističe kako se kozji sir Gabriel uspješno probio na strano tržište u Bahreinu i Švicarskoj. Trenutno ga, osim u trgovinama, možeš degustirati u vrhunskim hotelima i restoranimaod Dubrovnika do Istre.

Planovi za Ambient park

Aleksandar i Suzana Grgić imaju troje djece, Lauru, Gabriela i Claru, pa zbog toga u budućnosti žele Ambient park pretvoriti u edukacijsko - degustacijski centar prepun djece.

'Želja nam je da ovdje svakodnevno šeta tristo djece uz izravan dodir sa životinjama. Bilo bi lijepo da imamo preko tisuću životinja, otvorimo Muzej narodnih nošnji i sireva Hrvatske i Švicarske, kao i Muzej meda', zaključuje Aleksandar svoje velike planove.

S užitkom smo posjetili seosku idilu u neposrednoj blizini Zagreba te dobili dozu zdravlja zahvaljujući kušanju kozjih proizvoda udišući svježi zrak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.