Hrana Analizirali smo 30. listopada 2017.

Koliko su iznutrice dobre za tebe i tko treba paziti na unos?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jetra, srce, bubrezi, tripice – sve su to namirnice životinjskog porijekla koje se u našim krajevima tradicionalno jedu. Njihov nutritivni profil razlikuje se ovisno o izvoru životinje no može se reći kako iznutrice sadrže pravo bogatstvo vitamina i minerala.

Možda te zanima... Zašto je dobro povremeno ne jesti meso? Eko

Iznutrice su posebno bogate vitaminima B skupine poput vitamina B12 i folata te obiluju mineralima poput željeza, magnezija, selena i cinka te vitaminima topivima u mastima A, D, E i K. Također iznutrice su bogate i proteinima.

Nutritivne prednosti iznutrica

Izvrstan su izvor željeza visoke biološke raspoloživosti. Zbog udjela proteina doprinose osjećaju sitosti. Iznutrice su najbolji izbor kolina – nutrijenta važnog za zdravlje mozga, mišića i jetre koji nam često nedostaje u prehrani. Cijena iznutrica je prihvatljivija od cijene popularnih komada mesa, a ujedno konzumacijom iznutrica doprinosimo smanjenju stvaranja prehrambenog otpada.

Tko treba pripaziti na unos iznutrica?

Osobe koje imaju povišeni kolesterol u krvi trebaju ograničiti unos namirnica bogatih kolesterolom, a to znači i unos iznutrica. Iako na razinu kolesterola u krvi najviše utječe kolesterol kojeg proizvodi naš vlastiti organizam, ipak i prehrana može povećati kolesterol u krvi stoga valja biti oprezan s iznutricama.
Možda te zanima... Simptomi gihta i kako ga liječiti Zdravlje

Također, osobe koje imaju povišene urate u krvi ili imaju dijagnosticiran giht trebaju izbaciti iznutrice sa svog jelovnika. Iznutrice su bogate purinima koje se u našem tijelu pretvaraju u mokraćnu kiselinu koja se kod visokih razina nakuplja u zglobovima i uzrokuje bol.

Trudnice trebaju pripaziti na unos iznutrica zbog visokog udjela vitamina A. Naime, vitamin A igra važnu ulogu u rastu i razvoju ploda međutim ukoliko se uzima u velikim količinama može uzrokovati porođajne mane i abnormalnosti. Trudnice koje unose dodatke prehrani koji u svom sastavu sadrže vitamin A trebaju posebno biti na oprezu.

Metabolicka_Dijeta Možda te zanima... Metabolička dijeta s mesom i jajima Dijeta

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.