Hrana 19. lipnja 2014.

Bijelo vs. crveno meso

Meso-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Meso je odličan izvor vitamina B12 pa tako 100 g mesa osigurava više od dvije trećine dnevno preporučene doze. Vitamin B12 prisutan je isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla, a iako se donedavno vjerovalo da neke morske alge sadrže vitamin B12, pokazano je da se radi o analogu tog vitamina

Riješi kviz o mesu ovdje.

Nutritivne i gurmanske prednosti

Razliku između crvenog i bijelog mesa određuje i udio mioglobina u mesu. Mioglobin je bogato pigmentiran protein koji u organizmu ima ulogu prenosioca kisika do mišića. Meso koje sadrži više mioglobina crvenije je i tamnije, a meso s malim udjelom mioglobina svjetlije je i bljeđe. Kako bi iskoristili sve nutritivne i gurmanske prednosti koje meso pruža, a istovremeno izbjegli potencijalne zdravstvene rizike uslijed prekomjernog unosa, dnevni unos crvenog mesa potrebno je ograničiti na 70 g.

Bogat izvor željeza

Željezo se u mesu nalazi u hem-obliku koji je za apsorpciju u organizmu povoljniji od ne-nem željeza prisutnog u biljkama. Također, čini se kako apsorpciju željeza mogu potpomoći i proteini iz mesa, dok nasuprot tome neke biljke koje su dobar izvor željeza sadrže i tvari koje apsorpciju tog željeza ometaju. Svi navedeni komadi mesa dobar su prehrambeni izvor željeza, no među navedenim najviše željeza sadrže svinjske jetrice (13-16 g/100 g mesa).

Riješi kviz o mesu ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.