Hrana 25. prosinca 2011.

Kolač s datuljama i čokoladom

Kolac
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kolači, keksi i druge slastice neizostavan su dio blagdanskog stola. Marinela ti donosi zdravu verziju kolača koji je napravila koristeći datulje, rižino brašno i čokoladu, a također ga uz male preinake, možeš napraviti i u bezglutenskoj verziji

Moram si to priznati. Pred blagdane me ulovi totalna manija oko pripremanja raznoraznih kolača, keksa i slatkog. Nedavno su mi na pamet pale datulje i kako dugo nisam s njima ništa spremala.

S obzirom da u zadnje vrijeme nemam baš puno vremena onda sam se odlučila za jedan brzi eksperiment – koji je uspio i svakako ga spremam ponovo. Kolač je nestao u nekoliko sati! Lagan je za pripremu, mekan i topi se u ustima.

Jedino što možda ne prepoznaješ od sastojaka jest - kuzu. Kuzu ili kudzu je zapravo korijen od istoimene biljke i koristi se za ugušćivanje umaka i krema, primjerice, možeš ga rabiti umjesto kukuruznog škroba. Ako nemaš kuzu možeš probati u zamjenu koristiti i kukuruzni škrob.

Isprobaj recept za kolač s datuljama, rižinim brašnom i čokoladom!

Sastojci

Tijesto:

  • 100 g rižinog brašna
  • 100 g maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 30 g komadića crne čokolade
  • 10 datulja (Noberasco)
  • 2 jaja
  • Limunova korica 1 limuna
  • 1 žličica praška za pecivo (ako imaš neki koji je bez glutena, onda je ovo 100 posto bezglutenski kolačić)
  • Nekoliko zrnaca soli

Krema:

  • 150 g mliječne konfiture (čokolade)
  • 30 g kuzu-a
  • 350 ml mlijeka
  • 100 g smeđeg šećera
  • Štapić vanilije

Dekoracija:

  • 50 g tamne čokolade

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti kolač s datuljama, rižinim brašnom i čokoladom.

Priprema s guštom

  1. Maslac nareži na kockice i ostavi da omekša na sobnoj temperaturi.
  2. Datulje oguli od kožice i nareži ih na tanke ploške.
  3. Kad je maslac omekšao izmuti ga mikserom, postepeno mu dodajući smeđi šećer. Dodaj nekoliko zrnaca soli.
  4. Zatim dodaj limunovu koricu i neprestano miješajući dodaj jedno po jedno jaje. Miješaj nekoliko minuta dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.
  5. Prosij rižino brašno i pomiješaj s praškom za pecivo. Postepeno dodaj brašno smjesi od jaja. Neprestano miješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Na kraju žlicom dodaj malo po malo datulje. (Pazi jer se lijepe pa ih moraš dodavati malo po malo, oko pola čajne žličice pa ponovo promiješaš i tako dok ih sve ne umiješaš).
  6. Na mali lim za pečenje (otprilike 20x15 cm) stavi papir za pečenje i na njega ravnomjerno istresi smjesu.
  7. Peci na 180 stupnjeva oko 25 do 30 minuta.
  8. Ostavi da se ohladi.
  9. U međuvremenu pripremi kremu.
  10. Razlomi mliječnu čokoladu i rastopi je "a bagno maria" (na pari).
  11. U mlijeko dodaj smeđi šećer i sjemenke iz štapića vanilije. Grij na laganoj vatri povremeno miješajući.
  12. Kuzu otopi u 30 ml hladnog mlijeka, pazi da ne ostanu grudice.
  13. Dodaj kuzu u zavrelo mlijeko.
  14. Odmah kad kuzu počne zgušnjavati mlijeko i kad se čokolada rastopila, umiješaj je pažljivo u mlijeko (sve radi na laganoj vatri da ne zagori). Miješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Dodaj jednu žlicu putra. Skini s vatre i ostavi da se ohladi.
  15. Tijesto izvadi na ravnu površinu i razreži na dva jednaka dijela vodoravno po sredini.
  16. Na prvu polovicu rasporedi pola kreme. Zatim poklopi i na gornju polovicu rasporedi drugi dio kreme.
  17. Kad se krema ohladila, razlomi tamnu čokoladu i rastopi je "a bagno maria" (na pari).
  18.  Uz pomoć vrećice za dekoriranje - kojoj si, kad si je napunila odrezala malu rupicu na vrhu -  istisni još toplu čokoladu ravnomjernim pokretima dijagonalno po cijelom kolaču.
  19. Kad se sve ohladilo i stisnulo posluži i uživaj. Bit će ti vjerojatno malo pa ćeš poželjeti pripremiti još.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.