Koktel popularno zvan "Penicilin" stvorio je Sam Ross sredinom 2000-ih, kada je radio u poznatom baru Milk & Honey u New Yorku. Danas se on poslužuje širom svijeta, dokazujući time svoj status kao jednog od najboljih.
Dobitna kombinacija u ovom slučaju jest viski pomiješan sa svježim limunom i (domaćim) sirupom od meda i đumbira. On je sladak, ukusan i trpak, a po želji na njega dodati možeš i žličicu dimljenog škotskog viskija koji se dodaje na vrh pića kao nadopuna okusa, ali i za bolji vizualni dojam.
Sastojci za domaći sirup od đumbira i meda
- 10 – 15 cm oguljenog đumbira
- čaša vode
- čaša meda
Priprema sirupa
- Pripremi srednje veliki lončić za kuhanje. U njega stavi čašu vode, čašu meda te 10 do 15 centimetara oguljenog i tanko narezanog đumbira.
- Upali vatru i pričekaj da tekućina provrije uz lagano miješanje. Nakon toga smanji vatru i kuhaj još oko pet minuta.
- Kad se ohladi, stavi dobivenu tekućinu u hladnjak preko noći da sirup odstoji. Drugi dan procijedi sirup kroz gazu.
Sastojci za koktel
- 50 ml škotskog viskija
- 25 ml soka od limuna
- 25 ml (domaćeg) sirupa od đumbira i meda
- žlica dimljenog single malt škotskog viskija, po želji
Priprema
- Sve sastojke ulij u shaker za koktele ili u termosicu
- Dodajte 5 kocki leda i poklopi posudu
- Promućkaj najmanje 10 sekundi
- Dobiveni koktel izlij u čašu i po želji dodaj još nekoliko kocki leda.
Živjeli!