Hrana 06. studenoga 2015.

Bogatstvo vitamina uz kokos i badem

Kok-Usp
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako dolazi iz dalekih toplih zemalja, kokosa u našim trgovinama ima u raznim proizvodima i oblicima pa tako možemo piti fini napitak od kokosa i badema, a znamo koliko je badem nutritivno bogat. On je jedan od najboljih prehrambenih izvora vitamina E, a u članku pročitaj više o ove dvije super namirnice

Kokos - svestrana namirnica

Kokos je energetski bogata namirnica. Na 100 g namirnice, kokos sadrži čak 35 g masti i oko 350 kalorija. Bogat je vlaknima kojih na 100 g sadrži čak 9 g, a može se pohvaliti i sadržajem kalija, fosfora, mangana, selena. U sastavu kokosovog mesa nalazi se i željezo, cink i vitamin C.  Kokos botanički svrstavamo u voće s košticom poput breskve, no u nutritivnom smislu, zbog visokog udjela masti nalikuje orašastim plodovima. To znači da osobama koje pate od alergija na orašaste plodove, kokos ne bi trebao predstavljati problem. Kokos je vrlo svestrana namirnica koju osim što možemo jesti u svježem stanju, možemo dobiti kokosovu vodu, mlijeko, brašno, ulje i ukusan kokos napitak bogat vitaminima i mineralima.

Za očekivati je da će kokos sadržavati masne kiseline dugog lanca kao i druga hrana biljnog porijekla, međutim kokos sadrži visok udio masnih kiselina srednjeg lanca. Srednje lančane masne kiseline se razlikuju od dugolančanih po tome što se ne skladište u masnom tkivu. One se brzo apsorbiraju u tankom cijevu i ne trebaju pomoć enzima gušterače kako bi se probavile, stoga su izuzetno pogodne za osobe koje boluju od probavnih poremećaja i metaboličkih bolesti. 

Badem - najpopularniji orašast proizvod

Kod nas je badem možda najpopularniji orašasti plod, a nerijetko se nađe i u slasticama. Odlične je hranjive vrijednosti, pola šalice badema (oko 70 grama) namiče organizmu čak 23 grama zdravih jednostruko nezasićenih i 8 grama višestruko nezasićenih masnih kiselina. Sjajno je što se priroda pobrinula da uz spomenute nezasićene kiseline, u bademima dolazi i 90 posto preporučenih količina vitamina E koje štite masne kiseline od oksidacije, odnosno 'užeglosti', a naše stanice od starenja. Upravo je badem jedan od najboljih prehrambenih izvora vitamina E. 

Bademi su jedan od najboljih prehrambenih izvora magnezija, mineralne tvari koja, između ostalog, sprečava grčenje mišića, povoljno djelujući i na srčani mišić i na krvni tlak i na uravnoteženje probavnih procesa. Badem je neizostavna namirnica mediteranske prehrane, uvjerljivo najpoželjnijeg i najzdravijeg načina prehrane. Bademi su bogati bjelančevinama, pola šalice sadrži čak 16 grama proteina, što ih čini vrlo poželjnom namirnicom i za sve sportaše i za osobe slabijeg imuniteta, ali i u redukcijskim dijetama jer reguliraju glad

Kokos i badem - idealna kombinacija u ukusnom napitku

Danas postoje biljni napici obogaćeni kalcijem, vitaminima, mineralima, vlaknima, biljnim sterolima i omega-3 masnim kiselinama. Oni su odlični za osobe koje imaju intoleranciju na laktozu. Napitak od badema ima prirodan orašast okus badema, a lagano prženi mediteranski bademi i voda osnovni su sastojci ukusnog napitka koji je savršen uz žitarice, u čaju, kavi, shakeovima i smoothijima, ali i sam. A kada se kombinira najfiniji badem i tropska svježina kokosa dobije se rajsko zadovoljstvo za tvoje nepce. Prepusti se užitku čaše savršeno napitka od kokosa i badema koji će ti pružiti zadovoljstvo u bilo koje doba dana. Preporučamo ti fine biljne napitke.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.