Hrana Analizirali smo 23. siječnja 2019.

Koju hranu nikako ne smiješ zamrzavati?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zamrzavanje hrane obično je odlična ideja jer možeš spriječiti njezino bacanje, ali postoje namirnice koje ipak ne bi trebala staviti u zamrzivač.

Ovu hranu bolje nemoj zamrzavati. Probaj ju iskoristiti za pripremu nekog drugog jela, pojesti idući dan, ili u najgorem slučaju baci.

Možda te zanima... Slobodno navali: Ova hrana će ti 'obrisati' salo na trbuhu! Dijeta

Već odmrznuto meso, riba i morski plodovi

Kada se hrana kao što su meso, plodovi mora i piletina jednom odmrznu, trebaju se pojesti. Ove namirnice se ne mogu ponovno zamrznuti za buduću uporabu jer prilikom odmrzavanja raste broj bakterija, a zamrzavanjem se mogu zamrznuti i te bakterije. Postoji iznimka. Ako se te vrste hrane odmrznu u hladnjaku koji radi na 5 ° C ili niže, moguće ih je ponovno zamrznuti, piše Daily Mail.

Skuhana tjestenina

Ako imaš ostatke tjestenine, može biti primamljivo dio zamrznuti za kasnije korištenje. Međutim, nakon što tjesteninu odmrzneš, možeš završiti s rezancima koji su apsorbirali previše vode i postali neukusni, meki i u prilično raspadnutom stanju. Ako već imaš zamrznutu tjesteninu, postoji jedan trik s kojim bi ju mogla pripremiti za jelo, a da izbjegneš nuspojave odmrzavanja. Prije nego odmrzneš rezance, stavi ih u posudu s kipućom slanom vodom na nekoliko trenutaka kako bi ih oživjela i ponovno mogla jesti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Meki sirevi

Dok se tvrdi sirevi kao poput cheddara dobro zamrzavaju, meki sirevi, uključujući Brie, Camembert, kozji sirevi i Ricotta nisu za zamrzavanje. Te vrste sireva će, ako se zamrznu, raspasti na male djeliće i prilikom odmrzavanja će se njihova tekstura promijeniti. Ostali sirevi koji se mogu zamrznuti su Parmezan, Gouda i švicarski sirevi.

Avokado

Postoje dva oprečna mišljenja o tome može li se ili ne avokado zamrzavati. Dio nutricionista kaže da se avokado, isto kao i ostalo voće, može zamrzavati. Potrebno ga je prepoloviti, izvaditi košticu ili ga pretvoriti u pastu, staviti u vrećicu za zamrzavanje s komadićem limuna i zamrznuti. S druge strane, publikacije kao što je Delish pišu da se avokado ne smije zamrzavati. Oni kažu da voće gubi svoju svilenkastu teksturu kada se odmrzne, kao i dio okusa.

Pržena hrana

Ako ti je od ručka ostala pržena hrana, vjerojatno je najbolje da ju staviš u hladnjak ili da ju baciš ako ne misliš da ju više nećeš jesti. Prženu hranu nema smisla zamrzavati jer hrskavi dio mesa će prilikom odmrzavanja postati gnjecav nered.

 | Author: Gulliver/Shutterstock/Instagram Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram

Mlijeko

Ako imaš previše mlijeka, stavljanje viška u zamrzivač može uzrokovati zgrušavanje istog prilikom odmrzavanja. Ne preporučuje se ovakvo mlijeko piti ni miješati sa žitaricama. Ali, odmrznuto mlijeko ne treba bacati. Unatoč promijenjenoj teksturi, odmrznuto mlijeko se može koristiti bez ikakvih problema koristiti za kuhanje.

Krastavci

Iako se puno povrća može smrznuti, krastavci se ne smiju smrzavati zbog visokog sadržaja vode. Povrće poput celera, zelene salate, tikvica i kupusa također treba čuvati izvan zamrzivača.

Povrće koje se može zamrzavati uključuje luk, bundeve, rajčice i kukuruz. Banane se također mogu zamrznuti i savršene su za korištenje u frapeima.

Dijeta-Debljina-Jabuka1 Možda te zanima... Prehrana za žene "jabuka" građe: Što jesti, a što izbjegavati Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.