Ove zdrave kocke s limunom napravljene su s korom od maslaca i prelivene kremastim nadjevom od limuna! To je savršen desert s limunom bez glutena koji ima manje od 100 kalorija po obroku!
Ovaj desert jmožeš brzo i jednostavno napraviti, a potrebna ti je samo jedna zdjela! Tekstura kore je gusta i sočna zbog maslaca, a punjenje bogato i kremasto. Sladak je i prekrasnog okusa limuna!
Sastojci za koru:
- 1 šalica višenamjenskog brašna – koristi višenamjensko brašno bez glutena s dodatkom ksantan gume
- 1/4 šalice granuliranog zaslađivača po izboru – Može se koristiti bilo koji zaslađivač. Eritritol ili neki drugi zdravi zaslađivač fantastične su niskokalorične opcije
- 1/4 žličice soli – samo prstohvat da uravnotežiš slatke sastojke
- 1/2 šalice otopljenog maslaca.
Sastojci za nadjev:
- 3 žlice višenamjenskog brašno – isto kao i za koru
- 1 šalica granuliranog zaslađivač po izboru
- 3 velika jaja – jaja sobne temperature
- 1/2 šalice limunovog soka – poželjni su svježe cijeđeni limuni, ali možeš koristiti i sok od limuna u boci.
- 1/4 zaslađivača u prahu – po želji, ali za posipanje po vrhu, najbolje šećer u prahu.
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva C. Protvan obloži papirom za pečenje i ostavi sa strane.
- U zdjelu dodaj sve sastojke za koru i miješaj dok se ne sjedine. Prebaci smjesu u obloženi protvan i pritisni dok uglavnom ne postane glatko. Stavi koru u pećnicu i peci oko 20 minuta, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju.
- Dok se kora peče pripremi nadjev. U zdjelu dodaj brašno i zaslađivač i dobro promiješaj. Dodaj jaja i limunov sok i miješaj dok nadjev ne postane gladak.
- Zapečenu koru prelij nadjevom od limuna i ravnomjerno rasporedi. Vrati u pećnicu na dvadesetak minuta ili dok nadjev ne ostane čvrst nakon laganog protresanja.
- Izvadi kocke s limunom iz pećnice i pusti da se potpuno ohlade. Kad se ohlade, po vrhu pospi zaslađivač u prahu. Stavi u hladnjak da se stegnu, prije nego što ih narežeš na kocke.
Ove kocke s limunom najbolje je čuvati poklopljene u hladnjaku, a trajat će i do tjedan dana. Ako ti ostane višak, možeš ih spremiti u zamrzivač do 6 mjeseci.