Karpati ili Karpatka kolač je koji podrijetlo vuče iz Poljske. Iako neodoljivo podsjeća na kremšnitu, ipak je znatno drugačiji... Recept su za missGASTRO.hr pripremili su kolumnisti Sweety and Spicy, a mi prenosimo ovaj ne baš zdravi recept jer ipak je Uskrs.
Da me netko pita kako opisati Karpatku, rekao bih kao mješavinu kremšnite, ledenog vjetra i princes krafni. Zašto? Tijesto je slično onome za princes krafne, krema je slična onoj za kremšnite kakve radi mama, a element coulisa od malina i šlag kao da su preuzeti iz ledenog vjetra.
Odgovor na to zašto se kolač ovako zove leži u tome da je pečeno tijesto neravnog oblika, a kada se posipa sa šećerom u prahu onda neodoljivo podsjeća na snježne vrhove Karpata (planinskog lanca u Rumunjskoj). O tome koliko je kolač ukusan dovoljno govori da smo ga radili dvije nedjelje zaredom i da je oba puta jedva dočekao ponedjeljak.
Sastojci za kore
- 2 dl vode
- prstohvat soli
- 125 g maslaca
- 2 dl brašna
- 5 jaja
Postupak za kore
- Stavite vodu s malo soli i maslacem da prokuha, dodajte brašno i stalno miješajte da se ne stvore grudice.
- Kad se tijesto ohladi dodajte jedno po jedno jaje. Tijesto podijelite na dva dijela, uzmite papir za pečenje i stavite ga na pleh (ja imam četvrtasti pleh koji ima obruč na otvaranje, veličina pleha je kao pola onoga iz pećnice) pa preko papira razmažite tanko jednu polovinu tijesta.
- Koru pecite na 200 ºC oko 15 minuta pa kad završite prvu koru isto napravite i drugu koru. Po drugoj kori posipajte listiće badema.
Sastojci za kremu
- 7 dl mlijeka
- 2 jaja
- 1 puding od vanilije
- 2 dl šećera
- 3 velike žlice gustina
- 150 g maslaca
- 3 velike žlice tučenog slatkog vrhnja
Postupak za kremu
- Jaja i šećer izmiksajte te dodajte puding, gustin i 2 dl mlijeka. Sve dobro umiješajte.
- Zavrijte preostalo mlijeko, a kada zakipi ulijte u smjesu jaja i ostalog, promiješajte i vratite na vatru. Kuhajte dok ne postane gusta krema (kuhani puding). Pokrijte kremu prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i stavite na hlađenje.
- Maslac malo izmiksajte i polako dodajte u ohlađenu kremu. Na kraju dodajte i 3 velike žlice tučenog slatkog vrhnja i lagano umiješajte u kremu.
Sastojci za coulis od malina:
- 40 dag smrznutih malina
- 1 vanilin šećer
- 2 velike žlice šećera
- malo vode
- 1 žličica gustina
Postupak za coulis od malina
- Zakuhajte maline sa šećerom i malo vode te dodajte malo gustina. Kuhajte tek toliko da coulis lagano ugusti.
- Kolač složite tako da na prvu koru stavite najprije kremu, pa coulis, a na kraju još i šlag. S obzirom na to da šlag ide i u kremu potrebno je oko 7 dcl slatkog vrhnja. Završite slaganje sa zadnjom korom i šećerom u prahu.