Osim prirodnih ljepota, povijesnih spomenika i atraktivnih i udobnih hotela Bled se ponosi i svojim kremšnitama. Recept je prije 63 godine iz Vojvodine donio slastičar Ištvan Lukačević. Kremšnite pripremaju u Grand Hotelu Toplice u kojem odsjedaju najveći uglednici te ih od tamo distribuiraju po drugim hotelima i ugostiteljskim objektima na Bledu.
Bledska kremšnita ili Kremna Rezina je tipičan slovenski kolač izrađen od dva sloja lisnatog tijesta, fine kreme od jaja i tučenog šlaga. Lisnato tijesto možeš koristiti kupovno ili napraviti svoje kod kuće, a šlag treba izraditi bez mlijeka. Cijeli proces u izradi kremšnita radi se ručno i ima dvije glavne karakteristike: krema je napravljena s brašnom od durum pšenice, a istučeni bjelanjci se dodaju u kremu dok je još kipuća. Kolač mora biti izrezan na kvadrate veličine 7×7 cm.
Sastojci:
- 300 grama lisnatog tijesta
- 200 mililitara tučenog šlaga
- 3 jaja
- 120 grama šećera
- 1/2 paketa ekstrakta od vanilije
- 75 grama bijelog sve namjenskog brašna ili brašno od durum pšenice
- 550 mililitara punomasnog mlijeka
- 1 žlica ruma
- šećer u prahu
Priprema
Odvoji žutanjke od bjelanjaka. Istuci bjelanjke sa 60 grama šećera i ekstraktom vanilije. Kada je smjesa pjenasta, pomalo i naizmjenično dodaj 50 ml mlijeka i brašno. Pomiješaj ostatak mlijeka i šećera, te zakipi. Smanji temperaturu te dodaj žutanjke i stalno miješaj, kako bi krema dobila čvrstu teksturu. Čvrsto istučene bjelanjke pažljivo umiješaj u kipuću kremu, miješajući od dna prema vrhu. Dodaj rum i nastavi miješati. Ispečeni list, od 150 g lisnatog tijesta, stavi na pladanj te premaži sa slojem kreme od žutanjaka. Kada se krema ohladi na nju nanesi sloj tučenog šlaga. Izravnaj ga te pokrij s drugim slojem lisnatog tijesta. Stavi bledske kremšnite u hladnjak oko sat vremena a zatim ih nareži na kvadrate 7×7 cm, obilno pospi sa šećerom u prahu i posluži. Kolač čuvaj u hladnjaku.
Uz odobrenje: Turističke zajednice Bled