Hrana 27. prosinca 2016.

Bledske kremšnite - kolač koji moraš probati

Foto: Nika Borovac
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim prirodnih ljepota, povijesnih spomenika i atraktivnih i udobnih hotela Bled se ponosi i svojim kremšnitama. Recept je prije 63 godine iz Vojvodine donio slastičar Ištvan Lukačević. Kremšnite pripremaju u Grand Hotelu Toplice u kojem odsjedaju najveći uglednici te ih od tamo distribuiraju po drugim hotelima i ugostiteljskim objektima na Bledu.

Bledska kremšnita ili Kremna Rezina je tipičan slovenski kolač izrađen od dva sloja lisnatog tijesta, fine kreme od jaja i tučenog šlaga. Lisnato tijesto možeš koristiti kupovno ili napraviti svoje kod kuće, a šlag treba izraditi bez mlijeka. Cijeli proces u izradi kremšnita radi se ručno i ima dvije glavne karakteristike: krema je napravljena s brašnom od durum pšenice, a istučeni bjelanjci se dodaju u kremu dok je još kipuća. Kolač mora biti izrezan na kvadrate veličine 7×7 cm.

Sastojci:

  • 300 grama lisnatog tijesta
  • 200 mililitara tučenog šlaga
  • 3 jaja
  • 120 grama šećera
  • 1/2 paketa ekstrakta od vanilije
  • 75 grama bijelog sve namjenskog brašna ili brašno od durum pšenice
  • 550 mililitara punomasnog mlijeka
  • 1 žlica ruma
  • šećer u prahu

 | Author: Nika Borovac Foto: Nika Borovac

Priprema

Odvoji žutanjke od bjelanjaka. Istuci bjelanjke sa 60 grama šećera i ekstraktom vanilije. Kada je smjesa pjenasta, pomalo i naizmjenično dodaj 50 ml mlijeka i brašno. Pomiješaj ostatak mlijeka i šećera, te zakipi. Smanji temperaturu te dodaj žutanjke i stalno miješaj, kako bi krema dobila čvrstu teksturu. Čvrsto istučene bjelanjke pažljivo umiješaj u kipuću kremu, miješajući od dna prema vrhu. Dodaj rum i nastavi miješati. Ispečeni list, od 150 g lisnatog tijesta, stavi na pladanj te premaži sa slojem kreme od žutanjaka. Kada se krema ohladi na nju nanesi sloj tučenog šlaga. Izravnaj ga te pokrij s drugim slojem lisnatog tijesta. Stavi bledske kremšnite u hladnjak oko sat vremena a zatim ih nareži na kvadrate 7×7 cm, obilno pospi sa šećerom u prahu i posluži. Kolač čuvaj u hladnjaku.

Uz odobrenje: Turističke zajednice Bled

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.