Hrana 15. prosinca 2020.

Čokoladni raspucanci, atraktivnog okusa i izgleda

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Recept za savršene božićne kolačiće je ovdje. Mekani i hrskavi u isto vrijeme, punjeni čokoladom i obloženi šećerom. Ukusni i vizualno atraktivni, to su čokoladni raspucanci.

Sastojci

Za kolačiće:

  • 115 grama (1/2 šalice) maslaca
  • 150 grama (3/4 šalice) šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 velika jaja
  • 175 grama (1 i 1/4 šalice) brašna za sve namjene
  • 40 grama (1/2 šalice) kakaa u prahu
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 150 grama (1 šalica) čokoladnih komadića ili čokoladnih kapljica
Možda te zanima... Namirnice koje trebaš imati za pripremu zdravih kolača i torti Hrana

Za šećernu oblogu

  • 100 grama (1/2 šalice) bijelog šećera
  • 65 grama (1/2 šalice) šećera u prahu
Možda te zanima... Snježne kuglice: Keto keksi od samo šest sastojaka Hrana

Priprema

  • Stavi maslac u veliku vatrostalnu posudu. Otopi maslac na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
  • U maslac dodaj šećer i vaniliju i sjedini ih ručnom pjenjačom. Dodaj jaja i umuti sve sastojke.
  • U zasebnoj posudi prosij brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol. Zatim dodaj smjesi s maslacem i miješaj dok se ne formira ljepljivo tijesto od čokoladnih kolačića.
  • Na kraju umiješaj čokoladne komadiće. Pokrij tijesto za kekse plastičnom folijom i stavi u hladnjak najmanje jedan sat da se stegne.
  • Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva C ili na 160 C, ako je s ventilatorom. Obloži dvije tepsije papirom za pečenje.
  • Šećer rasporedi u dvije zdjelice u koje ćeš uvaljati kekse. Zatim oblikuj kolačiće - oko 1,5 žlice po kolačiću i rukama ih oblikuj u kuglice. Tijesto će i dalje biti mekano i ljepljivo, ali mora biti dovoljno čvrsto kako bi mogla raditi s njim. Ako nije, vrati ga na još 15 minuta u hladnjak i pokušaj ponovno.
  • Svaku kuglu tijesta za kolačiće prvo uvaljaj u bijeli šećer, a zatim u šećer u prahu prije stavljanja na pripremljene tepsije. Ponavljaj dok sve kuglice tijesta za kekse ne budu obložene s dva šećera.
  • Na brzinu provjeri i ako bilo koja od kuglica tijesta za kolačiće ne izgleda potpuno prekrivena šećerom, ponovno ih zarolaj.
  • Kolačiće peci otprilike 11 do 13 minuta ili dok se ne rašire i popucaju po površini. Ostavi da se hlade najmanje 15 minuta prije nego što ih pažljivo prebaciš na rešetku da se potpuno ohlade.
  • Kolačiće čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi ili na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku.

Izvor: Sweetest Menu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.