Panettone je slatki kruh obogaćen voćem, koji se obično nudi tijekom Božića u cijeloj Italiji i u talijanskim zajednicama širom svijeta. Podrijetlom je iz Milana, to je velika torta u obliku kupole od dizanog tijesta. Ima laganu i prozračnu teksturu, ali je bogatog okusa.
Panettone je punjen suhim voćem i ušećerenim korama. Za izradu je potrebna pažnja, ali nije ga tako teško napraviti kao što se čini. U svakom slučaju tvoja verzija će biti zdravija i znat ćeš točno što jedeš u odnosu na kupovni. Panettone je izvrstan kao slatki doručak i idealan za poslužiti uz kavu ili čaj.
Sastojci
Za voće:
- 280 g miješanog suhog voća (ribiz, grožđice, brusnice, sušene marelice)
- 100 g kandirane kore limuna i naranče (sitno nasjeckanih)
- 50 g kandiranih trešanja
- 6 žlica Cointreau (ili nekog drugog tebi omiljenog likera ili voćnog soka)
Za tijesto:
- 1 1/2 žlica suhog kvasca
- 180 ml mlijeka
- 1/4 šalice šećera
- 4 šalice brašna
- 1 čajna žlica soli
- 6 velikih velikih jaja
- 280 g maslaca
- 25 g badema
Priprema korak po korak
Pripremi voća
- Stavi i pomiješaj sve sušeno i kandirano voće u zdjelu
- Zalij voće likerom ili sokom
- Pokrij plastičnom folijom i drži preko noći na suhom i tamnom mjestu. Ne stavljaj u hladnjak.
Priprema tijesta
- Zagrij 150 ml mlijeka. Preostalo mlijeko stavi u hladnjak. Stavi zagrijano mlijeko u vatrostalnu posudu i pospi sa suhim kvascem. Umiješaj šećer i ostavi sastrane pet minuta.
- Stavi brašno u posudu za miksanje. Posoli brašno, ali samo s jedne strane. Ulij smjesu s kvascem na stranu koju nisi posolila. Sol nikada ne smije doći u izravan kontakt sa suhim ili svježim kvascem jer će ubiti kvasac, čineći kruh gustim i tvrdim.
- Pomiješaj polako sve sastojke (brašno, sol, kvasac) da se sjedine. Dodaj pet jaja, stavi mikser na srednju brzinu i nastavi miješati dok ne izradiš tijesto koje će postati ljepljivo.
- Izreži na kockice 250 g maslaca i kad omekša i polako dodaji komadiće u tijesto.
- Miksaj tijesto još najmanje pet minuta. Tijesto će postati sjajno, mekano i prozračno u toj mjeri da se s njim ne može raditi. To je tekstura koju trebaš postići.
- Namasti vatrostalnu posudu (srednje veličine) za pečenje s preostalim maslacem.
- Kako bi se zadržala maksimalna količina zraka u tijestu, pusti da tijesto klizi prema dolje u podmazanu posudu vlastitom težinom. Ne ubrzavaj proces tako da poguraš tijesto rukom.
- Ostatke tijesta sastruži kuhačom. Pokrij tijesto plastičnom folijom i ostavi ga preko naći na hladnom mjestu (u hladnjaku). Zahvaljujući hladnoći tijesto će se polako dizati i postati prozračno i lagano.
Izrada panettonea
- Stavi tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i raširi ga u pravokutni oblik. Procijedi namočeno voće (baci sok). Stavi polovicu voća na tijesto.
- Preklopi tijesto preko voća i lagano ga razvaljaj kako bi se voće ravnomjerno rasporedilo. Ponovno poravnaj tijesto i prekrij ga s preostalim voćem. Tijesto će biti grudasto i kvrgavo. Pazi da voće bude ravnomjerno raspoređeno.
- Oblikuj tijesto u loptu.
- Namasti posudu za pečenje panettonea ili neku sličnu promjera 18 centimetara (ako nemaš koristi kalup za tortu, ali je obloži s papirom za pečenje) s maslacem.
- Polako prebaci tijesto u kalup, na vrh stavi bademe i pokrij krpom.
- Ostavi panettone na toplom mjestu 2 do 3 sata dok se tijesto ne digne iznad lima. Ako tri sata nisu dovoljna, daj mu dovoljno vremena. Ključno je da se tijesto digne iznad rubova kalupa.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.
- Umuti preostalo jaje s preostalim mlijekom i namaži kistom po vrhu torte. Peci oko 20 minuta. Smanji temperaturu na 150 stupnjeva Celzijevih i peci još 40 minuta. Panettone je pečen kad čačkalica zabijena u sredinu kolača izađe čista.
- Pusti da se kolač ohladi.
Izvor: The Spruce Eats