Hrana 06. prosinca 2023.

Klasični talijanski panettone za adventsko vrijeme

Foto: Pexels Panettone
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Panettone je slatki kruh obogaćen voćem, koji se obično nudi tijekom Božića u cijeloj Italiji i u talijanskim zajednicama širom svijeta. Podrijetlom je iz Milana. To je velika torta u obliku kupole od dizanog tijesta. Ima laganu i prozračnu teksturu, ali je bogatog okusa.

Panettone je punjen suhim voćem i ušećerenim korama. Za izradu je potrebna pažnja, ali nije ga tako teško napraviti kao što se čini. U svakom slučaju vaša verzija će biti zdravija i znat ćete točno što jedete u odnosu na kupovni. Panettone je izvrstan kao slatki doručak i idealan za poslužiti uz kavu ili čaj.

Sastojci

Za voće:

  • 280 g miješanog suhog voća (ribiz, grožđice, brusnice, sušene marelice)
  • 100 g kandirane kore limuna i naranče (sitno nasjeckanih)
  • 50 g  kandiranih trešanja
  • 6 žlica Cointreau (ili nekog drugog likera ili voćnog soka)

Za tijesto:

  • 1 1/2 žlica suhog kvasca
  • 180 ml mlijeka
  • 1/4 šalice šećera
  • 4 šalice brašna
  • 1 čajna žlica soli
  • 6 velikih velikih jaja
  • 280 g  maslaca
  • 25 g badema
Možda te zanima... Slatki kruh od banana, kivija i zobenih pahuljica Hrana

Priprema korak po korak

Pripremi voća

  • Stavite i pomiješajte sve sušeno i kandirano voće u zdjelu 
  • Zalijte voće likerom ili sokom
  • Pokrijte plastičnom folijom i držite preko noći na suhom i tamnom mjestu. Ne stavljajte u hladnjak.

Priprema tijesta

  • Zagrijte 150 ml mlijeka. Preostalo mlijeko stavite u hladnjak. Stavite zagrijano mlijeko u vatrostalnu posudu i pospite sa suhim kvascem. Umiješajte šećer i ostavite sastrane pet minuta.
  • Stavite brašno u posudu za miksanje. Posolite brašno, ali samo s jedne strane. Ulijte smjesu s kvascem na stranu koju nisite posolili. Sol nikada ne smije doći u izravan kontakt sa suhim ili svježim kvascem jer će ubiti kvasac, čineći kruh gustim i tvrdim.
  • Pomiješajte polako sve sastojke (brašno, sol, kvasac) da se sjedine. Dodajte pet jaja, stavite mikser na srednju brzinu i nastavite miješati dok ne izradite tijesto koje će postati ljepljivo.
  • Izrežite na kockice 250 g maslaca i kad omekša i polako dodajte komadiće u tijesto.
  • Miksajte tijesto još najmanje pet minuta. Tijesto će postati sjajno, mekano i prozračno u toj mjeri da se s njim ne može raditi. To je tekstura koju treba postići.
  • Namastite vatrostalnu posudu (srednje veličine) za pečenje s preostalim maslacem.
  • Kako bi se zadržala maksimalna količina zraka u tijestu, pustite da tijesto klizi prema dolje u podmazanu posudu vlastitom težinom. Ne ubrzavajte proces tako da gurate tijesto rukom.
  • Ostatke tijesta sastružite kuhačom. Pokrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite ga preko naći na hladnom mjestu (u hladnjaku). Zahvaljujući hladnoći tijesto će se polako dizati i postati prozračno i lagano.
Možda te zanima... Napravi zdravi domaći kruh koji čak ne moraš ni mijesiti Hrana

Izrada panettonea

  • Stavite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i raširite ga u pravokutni oblik. Procijedite namočeno voće (baci sok). Stavite polovicu voća na  tijesto.
  • Preklopite tijesto preko voća i lagano ga razvaljajte kako bi se voće ravnomjerno rasporedilo. Ponovno poravnajte tijesto i prekrijte ga s preostalim voćem. Tijesto će biti grudasto i kvrgavo. Pazite da voće bude ravnomjerno raspoređeno.
  • Oblikujte tijesto u loptu.
  • Namastite posudu za pečenje panettonea ili neku sličnu promjera18 centimetara s maslacem (ako nemate koristite kalup za tortu, ali ga obložite papirom za pečenje).
  • Polako prebacite tijesto u kalup, na vrh stavite bademe i pokrijte krpom.
  • Ostavite panettone na toplom mjestu 2, 3 sata dok se tijesto ne digne iznad lima. Ako tri sata nisu dovoljna, dajte mu dovoljno vremena. Ključno je da se tijesto digne iznad rubova kalupa.
  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.
  • Umutite preostalo jaje s ostatkom mlijeka i namažite kistom vrhu torte. Pecite oko 20 minuta. Smanjite temperaturu na 150 stupnjeva Celzijevih i pecite još 40 minuta. Panettone je pečen kada čačkalica zabijena u sredinu kolača izađe čista.
  • Pustite da se kolač ohladi.

Izvor: The Spruce Eats

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.