Karmela Vukov Colić nakon odlaska s HRT-a gdje je provela više od 30 godina, živi punim plućima. To smo zaključili iz telefonskog razgovora s njom kada smo je nazvali i pitali kako će provesti Božić te je zamolili da s čitateljima missZDRAVE podijeli svoje omiljene blagdanske recepte.
Karmela je rekla da bi nam rado ispričala kako provodi Božić, ali da je u velikoj gužvi jer se sprema za putovanje na drugi kontinent, ali da s njezinog bloga Ciao Karmela možemo uzeti koje god recepte želimo. Mi smo se odlučili za Božićne medenjake i tortu Caprese. Odabrali smo ove recepte jer sadrže zdravije sastojke, osobito torta.
Božićni medenjaci
"Ovakve je medenjake pred Božić mijesila moja baka. Uz njih je odrastala moja mama. Šteta bi bilo ne sačuvati ih za moju djecu…", piše Karmela Vukov Colić na svom blogu Ciao Karmela.
Sastojci:
- Tijesto: ½ kg mekog brašna
- 2 jaja
- 3-4 dl meda
- Prstohvat soli
- 1 žlica sode bikarbone
- Klinčić, cimet
- Naribana narančina kora
- Šećer po želji
Glazura:
2 šalice šećera u prahu
1 bjelanjak
Cijeđeni sok naranče
Priprema:
- Od sastojaka umijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku preko noći.
- Drugi ga dan podijelite na 4 jednaka dijela. Svaki formirajte u kobasicu pa režite jednake dijelove i od njih oblikujte kuglice. Slažite ih ( ne odveć blizu, jer će narasti!) na lim prekriven papirom za pečenje.
- Medenjake pecite na 180 stupnjeva 10-15 min. Kad ih izvadite, bit će lagano potamnjeli i mekani. Ostavite ih u plehu 10 min jer će se stisnuti kako se budu hladili.
- U lagano umućeni bjelanjak dodajte šećer u prahu i 2 žlice narančinog soka. Dobro promiješajte da dobijete sjajnu glazuru. Ako je prerijetka, dodajte još šećera. Ako je pak prekruta, dodajte još malo soka. Glazura treba biti kompaktna,ali tekuća. Možete je staviti u tuljac i njome iscrtavati šare po medenjacima ili cijeli kolačić umočiti u glazuru. Neka se osuši na zraku.
Torta Caprese
Sastojci:
- 185 g oguljenih i samljevenih badema (ili bademovog brašna)
- 125 g tamne čokolade
- 125 g maslaca
- 3 jaja, odvojite žutanjke od bjelanjaka
- 120 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- naribana korica naranče
- 1 žlica ruma ili Grand Marinera
Priprema:
- Maslac i čokoladu otopite nad laganom vatrom. Stavite na stranu.
- Pećnicu zagrijte na 180⁰ C.
- Kalup promjera 20 cm namastite i prekrijte papirom za pečenje.
- Žutanjke tucite s pola količine šećera, ribanom koricom i rumom. Kad je pjenasto, dodajte mlaku čokoladu. Promiješajte lopaticom pa dodajte mljevene bademe. Izmiješajte.
- Posebno tucite bjelanjke sa solju. Kad se podignu, pažljivo dodajte ostatak šećera – žlicu po žlicu.
- Snijeg od bjelanjaka lopaticom nježno umiješajte u čokoladnu smjesu.
- Smjesom napunite pripremljen kalup. Pecite 30 minuta. (Torta mora biti čvrsta izvana, ali meka iznutra.)
- Pečenu tortu potpuno ohladite pa pospite šećerom u prahu.
- Poslužite samu, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili uz umak od bobičastog voća.