Hrana 11. svibnja 2012.

Kako je gospodin Bob završio u salati

Marinela_Bob
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čisteći bob i pripremajući subotnji ručak s obitelji, Marinela se suočila sa situacijom koju si sigurno barem jednom prošla - što kada se stvari ne odviju prema planovima? Pročitaj njezinu novu kolumnu i saznaj kako je naša kolumnistica izašla na kraj s nepredviđenim namirnicama i koju je životnu lekciju izvukla iz svog iskustva

Trofej s jutarnjeg rituala

Kao i gotovo svake subote, i ove smo bili na tržnici. Naš jutarnji ritual šetnje među šarenim, bogatim štandovima ne bih zamijenila ni sa čime. Boje povrća i voća mame sa svih strana. Što ćemo sve fino jesti? Svježe salate, rotkvice, mladi luk... mjac!

Ugledala sam i prvi domaći bob. Kupila sam kilogram jer je izgledao dosta zreo. Htjela sam napraviti komad ribe s pireom od boba koji nisam radila još od prošle godine. Recept možeš pronaći ovdje.

S obzirom da čišćenje boba zahtijeva dosta vremena, čim smo stigli kući bacili smo se na posao. Odmah je za stol sjeo moj sin i pitao: 'Mama, što to čistite ti i tata? I ja bih probao. Mogu li i ja čistiti?'. Rekla sam mu da se to povrće zove bob i da je jako ukusno. Na što je on rekao: 'Aha, to je gospodin Bob. Kao onaj iz crtića.'

Muž i ja smo se nasmijali, a maleni je krenuo s nama vrlo uspješno čistiti bob i svako malo bi pojeo koju bobicu i rekao: 'Mama, što je to gospodin Bob? Dobar mi je'.

"Vanjski sjaj" boba

Već nakon četvrtine očišćenih mahunarki boba, shvatili smo da se nećemo najesti od planiranog ručka ili da uopće nećemo imati ručak. Kilogram neoguljenog boba, kojeg smo se tako zaželjeli, platili smo 30 kuna. Sve uz uvjeravanja prodavača na tržnici: 'Ma dajte, uzmite! Gledajte, svi su vam veliki i već zreli'.

Hm da, nasjeli smo! Kad smo ogulili sav bob, shvatili smo kako smo dobili ukupno 80 grama za kuhanje. To nije ni pola šalice, a istom računicom ispada da kilogram oguljenog i upotrebljivog boba košta 375 kuna! Ni moj sin se ne bi od toga najeo. Malo smo brundali, a onda smo se nasmijali, zaključili da naš sin ima pravo i da smo kupili gospodina Boba, a ne običan bob. Što je, tu je!

Lekcija iz kuhinje!

Morali smo hitno osmisliti nešto novo za ručak. Srećom, također smo kupili kilogram plave ribe. A, kad smo već imali ribu odlučili smo je na brzinu popržiti na strani mesa (zašto baš tako, objasnit ću ti u nekom od sljedećih recepata).

Na kožu ribe stavili smo malo krupne soli i naribanu koricu limuna. Za prilog smo popirjali malo blitve na maslinovom ulju s dva režnja češnjaka. Bob smo pomiješali s maslinovim uljem, jabučnim octom s medom, soli i paprom pa je poslužio kao mala salata. I tako je Gospodin Bob završio u salati!

Poznati citat iz filma Forrest Gump kaže: 'Život je kao kutija čokolade, nikad ne znaš što ćeš unutra pronaći'. Isto je i s bobom i životom! Nikad ne znaš što će te dočekati u novom danu. Svaki je dan novi izazov i ponekad ne možeš sve planirati. Ponekad te život iznenadi. No tada se trebaš prilagoditi i pokušati izvući najbolje što možeš iz situacije u kojoj si se zatekla, kako u kuhinji, tako i u životu. Shvati život kao izazov!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.