Hrana 29. travnja 2016.

Sva lica svestranog jogurta

Jogurt-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jogurt je poznat ljudima već nekoliko tisuća godina. Danas znamo kako nam njegova konzumacija blagotvorno djeluje na zdravlje, a volimo ga i iz razloga što je tako svestran, jogurt je istovremeno napitak, desert, zamjena za obrok ili dodatak jelima poput salata. U novom kvizu saznaj koliko poznaješ ovu bogatu i zanimljivu namirnicu

Riješi kviz i doznaj koliko znaš o jogurtu.

Visoko vrijedni proteini

Jogurt je iznimno hranjiva namirnica koja u svom sastavu sadrži brojne vitamine i minerale poput joda, kalcija, fosfora, vitamina B2 i B12, kalija, molibdena, cinka i pantotenske kiseline. Jogurt je i dobar izvor visoko vrijednih proteina kojih u jednoj šalici ima otprilike 3 g.

Jogurt odnosno fermentirani mliječni napitci su lakše probavljivi od mlijeka iz nekoliko razloga. Jogurt sadrži do 30 % manje laktoze, a preostala laktoza je probavljivija u usporedbi s laktozom iz mlijeka. Stvorena mliječna kiselina uslijed fermentacije potiče peristaltiku crijeva, sekreciju sluzi i korisnih enzima te udvostručuje resorpciju kalcija, fosfora i drugih nutritivnih tvari. Konzumacijom jogurta snižava se pH vrijednost probavnog sustava što sprječava rast nepoželjne mikroflore.

Idealna dijetna namirnica

Jogurt od 2,8 % mliječne masti u jednoj šalici sadrži oko 150 kcal i idealna je dijetna namirnica. Ne samo zbog povoljne kalorijske vrijednosti već su to dokazale i određena istraživanja. Potrošnja namirnica bogtih kalcijem, kao što je jogurt, u obrnutoj je korelaciji s tjelesnom masnoćom. U jednoj studiji s pretilim ispitanicima, od kojih su svi konzumirali jednaku količinu kalorija, oni čija je prehrana sadržavala najviše kalcija, izgubili su najviše na masi kao i najveću količinu masti u struku.

Riješi kviz i doznaj koliko znaš o jogurtu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.