Rižini krekeri popularan su međuobrok, posebno za one koji žele održati zdravu tjelesnu težinu, budući da mogu imati malo kalorija i ugljikohidrata. Radi se o komadićima napuhane riže koji su stisnuti zajedno kako bi nastala "pljeskavica".
No jesu li ovi hrskavi zalogaji zaista zdravl? Saznajte više o njihovom nutritivnom sadržaju, dobrobitima i nedostacima te kako ih jesti na zdrave načine.
Nutritivna vrijednost rižinih krekera
Ovisno o vrsti rižinih krekera koje kupite, podaci o nutritivnoj vrijednosti će varirati. Na primjer, možete pronaći rižine krekere u raznim kombinacijama s čokoladom, jabukom, cimetom i karamelom, koji sadrže dodatne sastojke zbog čega imaju više šećera ili natrija. Nutricionistica Cynthia Sass preporučuje obične rižine krekere od smeđe riže jer se računaju kao cjelovita žitarica i nemaju dodane sastojke. U 100 grama rižinih krekera ima:
- 3,2 grama masti
- 0,9 grama zasićenih masnih kiselina
- 81,7 grama ugljikohidrata
- 0,5 grama šećera
- 7,8 grama bjelančevina
- manje od 0,01 grama soli
Osim toga, rižini krekeri sadrže i mangan, mineral potreban za rad imunološkog sustava, proizvodnju kolagena i jake kosti. Rižini krekeri također sadrže male količine vitamina B niacina koji pomaže pretvoriti ugljikohidrate u gorivo koje tijelo koristi, a u tragovima sadrže i druge minerala, uključujući magnezij i cink objašnjava Sass.
Jesu li rižini krekeri zdravi?
Jesu li rižini krekeri zdravi ili ne, ovisi o sastavu i veličini. Općenito nutricionistica Sass smatra da je najbolje izbjegavati rižine kreker s okusom, koji sadrže veće količine šećera, natrija i drugih umjetnih sastojaka. Također bi trebala preskočiti one napravljene od bijele riže jer je ona uglavnom rafinirana i ne sadrži vlakana, vitamine, minerale i antioksidanse. Međutim, obični rižini krekeri od smeđe riže nude neke zdravstvene prednosti.
Sadrže antioksidanse
Sass objašnjava da su antioksidansi spojevi u hrani koji štite zdrave stanice od oštećenja DNK koje uzrokuje starenje i bolesti. Recenzija iz 2018. objavljena u časopisu Antioxidants otkrila je da smeđa riža sadrži niz fenolnih spojeva, odnosno skupinu antioksidansa koja se također nalazi u čaju i citrusnom voću. Fenolni spojevi štite stanice od oštećenja koja se povezuju s većim rizikom od dijabetesa tipa 2, pretilosti, raka i bolesti srca.
Reguliraju šećer u krvi
Istraživanja su otkrila da cjelovite žitarice, uključujući smeđu rižu, mogu kontrolirati razinu šećera u krvi nakon obroka kod osoba s dijabetesom i mogu čak pomoći u potpunoj prevenciji dijabetesa tipa 2. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti razlog tomu je što cjelovite žitarice sadrže velike količine vlakana koje tijelo ne može razgraditi i apsorbirati za energiju. Stoga ovi ugljikohidrati ne uzrokuju skok šećera u krvi kao njihovi rafinirani oblici. Sass dodaje da vlakna iz cjelovitih žitarica hrane dobre bakterije u crijevima, poput Lactobacillus i Bifidobacterium, koje se povezuju s dijabetesom i prevencijom pretilosti.
Mogu pomoći u kontroli kilograma
Nutricioistica Sass dodaje da konzumiranje rižinih krekera može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine, ako u svojoj prehrani zamijenite visokokaloričnu hranu s visokim udjelom ugljikohidrata. Na primjer, zamjenom jednog običnog peciva s dva rižina krekera, pojest ćete 130 kalorija i 21 gram ugljikohidrata manje. Ako ovu naviku primjenjujete tri puta tjedno mogli biste izgubiti gotovo šest kilograma tijekom godine dana.
Lako su probavljivi
Riža je lako probavljiva, a to vrijedi i za obične rižine krekere od smeđe riže. Budući da je smeđa riža prirodno bez glutena, krekeri od smeđe riže odlična su opcija za osobe s celijakijom i osjetljivošću na gluten.
Ideje za međuobrok s rižinim krekerima
Ako volite rižine krekere, Sass preporučuje one od smeđe riže. Obični rižini krekeri nemaju jak okus, ali imaju pomalo orašasti okus koji je pogodan za slane i slatke dodatke kao što su:
- avokado sa sjemenkama bundeve
- humus s povrćem, poput mladog špinata, narezanih rajčica i krastavaca
- namaz od maslina
- pesto
- sir na bazi orašastih plodova, poput veganske ricotte, s paprom, narezanim rajčicama i bosiljkom
- čokoladni humus s narezanim bobičastim voćem
- maslac od badema ili indijskih oraščića s kriškama banane i cimetom
- otopljena crna čokolada sa šipkom ili narezanim smokvama
- maslac od kikirikija ili maslac od sjemenki suncokreta s malinama
- kakao maslac sa sjeckanim orasima i nasjeckanom tamnom čokoladom.