Hrana 23. travnja 2019.

Jesu li obojena uskrsna jaja sigurna za jelo i koji im je rok trajanja?

Uskrs_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rizik ima manje veze s bojom (sve dok je sigurna za hranu), a više s količinom vremena tijekom kojeg su jaja bila ostavljena na sobnoj temperaturi.

Primarni cilj uskrsnih obojenih jaja je da budu lijep ukras, pa nije ni čudo da ih većina ljudi drži nekoliko dana na sobnoj temperaturi kako bi bila izložena pogledima.

Ako su jaja duže vrijeme na sobnoj temperaturi najbolje je da ih bacite. "Treba baciti sva tvrdo kuhana jaja ostavljena na sobnoj temperaturi dulje od dva sata", kaže Darin Detwiler, stručnjak za sigurnost hrane na Sveučilištu Northeastern u SAD-u i dodaje: "Treba uzeti u obzir i vrijeme utrošeno za bojenje jaja. Ali, ako si ih dva sata nakon bojenja vratila u hladnjak sigurna su za jelo do čak šest dana. Isto vrijedi i za druga jela koja sadrže jaja."

Možda te zanima... Otkriveno: Pakirane salate mogu biti izvor salmonele! Hrana

"Sve dok koristiš boju koja je sigurna za hranu, ona ne bi trebala biti smetnja", kaže nutricionistica Julie Upton.

Najveći rizik od jedenja neadekvatno zbrinutih jaja je trovanje salmonelom. Salmonela se najčešće krije u nedovoljno kuhanim jajima, piletini i govedini, mliječnim proizvodima, kremastim kolačima i sladoledu. Simptomi su bol u trbuhu, temperatura i proljev.

"Za salmonelu je karakteristično što može uz bolove u želucu izazvati i povišenu temperaturu. Kad će se trovanje salmonelom manifestirati, ovisi o fizičkom statusu i imunološkom sistemu te što si jela i pila, a to je obično od 12 do 48 sati nakon unosa kontaminirane hrane", kaže dr. sc. Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.