Kelj je kralj kalcija, a prije pripreme umaka s keljom treba izabrati kvalitetnu glavicu ovog zdravog povrća. Kupi težu, tamnozelenu glavicu s čvrstim središnjim listovima te pokušaj izabrati glavicu s manjim listovima koji su mekaniji i manje gorki.
Recept za ovaj umak je objavljen na stranici Eat Different, a kako je navedeno uz recept - umak možeš kombinirati na više načina, začiniti mesna jela s njim, preliti tjesteninu i sl.
Saznaj više o nutritivnim vrijednostima kelja.
Sastojci
- 50 grama kelja
- 50 grama indijskih oraščića
- pola žličice sitno nasjeckanog češnjaka
- pola iscijeđenog limuna
- prstohvat soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 dc vode
Priprema
Istrljajte kelj pod vodom između dlanova kako bi uklonili njegov površinski sloj koji daje gorčinu i isprali ga. Ubacite ga u blender zajedno sa ostalim sastojcima i blendajte dok ne dobijete finu smjesu. Kelj će malo zezati kod blendanja pa slobodno zaustavite blender i potisnite listove prema dolje.
Nutritivne vrijednosti ovog umaka pogledaj ovdje.