Čula si za izraz da jabuka dnevno drži liječnika daleko ... ali što je s narančom? Agrumi - uključujući limune, limete, naranče, grejp, pomelo, mandarine, izvrsni su izvori antioksidanata, vitamina i hranjivih tvari, uključujući vitamin C, vlakna, folnu kiselinu i kalij.
"Istraživanja su pokazala da nas mnoge od ovih hranjivih tvari mogu zaštititi od kroničnih stanja uključujući rak i srčane bolesti i mogu pomoći u održavanju zdravlja mozga i smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca", kaže nutricionistica Vandana Sheth, glasnogovornica Akademije prehrane i dijetetike u SAD-u. Prenosimo 10 prednosti citrusnog voća za zdravlje koja potkrepljuju istraživanja, od jačanja zdravlja mozga do sprečavanja bora.
Citrusi doprinose zaštiti zdravlja mozga
Flavonoidi bogati antioksidansima u agrumima mogu poboljšati zdravlje mozga i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove bolesti i Alzheimerove bolesti, kaže Sheth. Zapravo, studija iz British Journal of Nutrition iz 2017. ispitala je više od 13.000 starijih ljudi u Japanu i utvrdila da je kod onih što su svakodnevno jeli agrume 23 posto manje vjerojatno da će im biti dijagnosticirana demencija za razliku od kontrolne skupine koja jela agrume dva puta tjedno i manje. "Ove bolesti obično nastaju zbog propadanja stanica, a flavonoidi pomažu usporiti taj proces", objašnjava Sheth.
Smanjuju rizik od bubrežnih kamenaca
Koncentracija minerala u mokraći veća od normalne može uzrokovati stvaranje bubrežnih kamenaca ili vrlo bolnih mineralnih kristala. Jedan određeni tip bubrežnog kamenca uzrokovan je niskim razinama citratnog urina. Velika studija iz Urologije iz 2014. pokazala je da su bubrežni kamenci češći kod ljudi koji jedu manje agruma. “Citrusna hrana može podići razinu citrata u našem urinu, što smanjuje rizik od tih vrsta bubrežnih kamenaca”, objašnjava Sheth.
Doprinose mršavljenju
S nevjerojatnih 4 grama vlakana po plodu, naranče i grejp pomažu stabilizirati šećer u krvi, osobito ako se s njima konzumiraju proteini ili zdrave masti, poput jogurt ili kajgane. Naravno, to znači da trebaš pojesti ili popiti cijelu naranču (smoothie), a ne samo sok. Ako piješ samo sok od naranče on sadrži više šećera i ne sadrži toliko poželjna vlakna koja doprinose zdravoj probavi i osjećaju sitosti.
Štite srce
Mala studija iz časopisa Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da su ljudi koji su podvrgnuti operaciji ugradnje srčane premosnice imali manje razine LDL kolesterola i triglicerida nakon samo jednog mjeseca jedenja jednog grejpa dnevno.
"Nekoliko spojeva u agrumima može povoljno utjecati na zdravlje srca, uključujući topiva vlakna i flavonoide. Više od 100 fitokemikalija u citrusima smanjuje rizik od upala dok vlakna koja sadrže pomažu u smanjenju LDL kolesterola", kaže Sheth
Agrumi su također izvrstan izvor folne kiseline. "Folna kiselina prirodno smanjuje razinu aminokiseline homocisteina, a povećana razina homocisteina povećava rizik od bolesti srca", kaže Sheth. Imaj na umu da grejp može poništiti djelovanje nekih lijekova, među kojima su oni za visoki krvni tlak, kolesterol i depresiju.
Mogu prevenirati rak probavnog sustava
Rad iz 2017. godine objavljen u časopisu Frontiers in Pharmacology, koji analizira 22 istraživanja citrusa, pokazao je da citrusi mogu pomoći u borbi protiv raka. "Citrusni plodovi pokazuju značajniju zaštitu protiv raka probavnog trakta, uključujući rak usne šupljine, jednjaka, želuca i debelog crijeva u usporedbi s drugim plodovima", kaže Sheth. "Vitamin C, karotenoidi i flavonoidi u voću i povrću, uključujući naranče, imaju sinergijski odnos u sprečavanju raka."
Doprinose boljoj apsorpciji željeza
Visoka razina vitamina C u jednoj naranči (68 mg), grejp (77 mg), limun (18 mg) ili limeta (13 mg) pomaže tijelu da bolje apsorbira željezo. To je posebno važno ako si vegetarijanka ili veganka, budući da tijelo ne može apsorbirati ne-heme željezo koje se nalazi u biljkama jednako učinkovito kao što može i željezo u mesu i morskim plodovima. "Ako dobivaš željezo većinom iz biljaka, kombiniranje s vitaminom C može povećati njegovu apsorpciju za pet do šest puta", kaže Sheth.
Pomoći će ti da ostaneš hidrirana
Jedna četvrtina vode koju konzumiramo dolazi iz hrane koju jedemo, a naranče se sadrže oko 90 posto vode.
Podržavaju imunološki sustav
Naranče su poznate po visokom udjelu vitamina C, to je antioksidant koji pomaže u smanjenju oštećenja slobodnih radikala na tvojoj DNA. Suprotno uvriježenom mišljenju, vitamin C ne može spriječiti da se razboliš, ali istraživanja su pokazala da može malo smanjiti trajanje i ozbiljnost prehlade. Budući da je vitamin C topiv u vodi što znači da ga naša tijela ne može zadržati za razliku od vitamina topljivih u mastima A, D, E i K - važno ih je svaki dan jesti u malim količinama.
Mogu pomoći u borbi protiv bora
Ubrizgavanje seruma vitamina C tajna je estetskih kirurga koji se bavi pomlađivanjem i ublažavanjem znakova starenja kože, ali ispada da unošenje vitamina C putem prehrane, također može pomoći tvom tenu. Studija iz American Journal of Clinical Nutrition iz 2007. otkrila je da žene koje jedu više vitamina C imaju veću vjerojatnost za manje bora na licu. To je zato jer vitamin C podržava proizvodnju kolagena u tijelu, koji pomaže da tvoja koža bude glatka i podatna. "Bebe imaju puno kolagena, a njegove razine opadaju kako mi starimo", kaže Sheth. Vitamin C štiti od gubitka kolagena i može pomoći u smanjenju bora.
Smanjuju nadutost
Osjećaš li se kao da unosiš malo vode? Pojedi naranču ili grejp za doručak kako bi povećala unos kalija. "Natrij doprinosi zadržavanju vode, a kalij ga uravnotežuje i smanjuje nadutost", kaže Sheth.