Hrana 03. travnja 2021.

Jedini recept za tortu od mrkve koji će ti trebati

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U odnosu na ostale recepte za kolač ili tortu od mrkve ovaj je prilično jednostavan, a obećavajući. U recept se umjesto maslaca stavlja biljno ulje koje mu daje potrebnu vlagu jer ono na sobnoj temperaturi ostaje tekuće dok maslac očvrsne.

Ne portalu delish odakle smo preuzeli ovaj recept također tvrde da biljno ulje kolaču daje nježnost budući da maslac ima određeni postotak vode obično 15 do 20 posto i kada se ta tekućina pomiješa s brašnom, gluten se brže stvara. Biljno ulje s druge strane sadrži 100 % masnoće, što znači manje stvaranja glutena i na kraju, nježniji kolač. To također čini pripremu lakšom jer ne moraš otopiti maslac. Ako ne voliš grožđice umjesto njih možeš staviti sušene brusnice ili drugo sušeno voće, ali ga izreži na veličinu grožđica. U kolač odlično idu i orasi, brazilski ili indijski oraščići ili čak pistacija.

Sastojci

Za tijesto:

  • 3 šalice brašna
  • 1 1/2 žličice soli
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 2 žličice cimeta
  • 2 šalice šećera
  • 1 1/2 šalice biljnog ulja
  • 4 velika jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 3 šalice naribane mrkva
  • 1 šalica orašastih plodova, grubo sjeckanih, plus još za garniranje
  • 1 šalica grožđica

Za preljev od sira:

  • 250 g krem sira
  • 1/2 šalica maslaca otopljenog
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • šalica šećera u prahu
Možda te zanima... Torta od mrkve s kremom od sira i naranče Hrana

Priprema

  • Pećnicu zagrijte na 180 ° C i premaži uljem kalup za tortu. U velikoj zdjeli umuti brašno, sol, sodu bikarbonu i cimet.
  • U drugoj velikoj zdjeli ručnim mikserom umuti šećer i ulje dok se dobro ne sjedine. Jaja dodaji jedno po jedno, a zatim dodaj vaniliju. Umiješaj suhe sastojke dok se ne sjedine. Umiješaj mrkvu, orahe i grožđice.
  • Tijesto ravnomjerno rasporedi u pripremljeni kalup. Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu ne postane čista, oko 45 minuta. Ostavi tortu da se hladiti 15 minuta, a zatim je izvadi iz kalupa i pusti da se potpuno ohladi. 
  • Napravite preljev: U velikoj zdjeli ručnim mikserom umuti krem sir i maslac dok ne postanu glatki. Dodaj vanilin i šećer u prahu i opet muti dok krema ne postane glatka.
  • Tortu ukrasi kako želiš bombonima od mrkve, čokoladnim jajima, jestivim zečićima, pusti mašti na volju. 

Izvor: delish

Možda te zanima... Zasladi cijeli tjedan: Torta od mrkve i oraha s cimetom i klinčićima Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.