Hrana 28. lipnja 2016.

Je li himalajska sol uistinu zdravija od obične kuhinjske soli?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Himalajska sol smatra se najzdravijom soli na svijetu i često se njena svojstva označavaju kao ljekovita. Odlučili smo provjeriti je li zdravija od nerafinirane morske i kamene soli, kako mnogi tvrde.

Iako se temeljem dokaza iz različitih istraživanja zna da je smanjenje unosa soli blagotvorno za organizam, treba znati kako se kuhinjska sol obogaćuje jodom kako bi se spriječio manjak joda u prehrani. Nedostatak joda je najčešći uzrok gušavosti u svijetu i javlja se u zemljama koje ne provode jodiranje kuhinjske soli. 

Pogodnosti himalajske soli

Za himalajsku sol se tvrdi da pomaže kod problema sa sinusima i grlom te da regulira razinu vode u organizmu. Uz to se navodi da opskrbljuje organizam vrijednim nutrijentima, izbacuje višak kiseline iz stanica, da je prirodni je antihistaminik i još niz mogućnosti. Sigurno si čula i za popularne svjetiljke i svijećnjake s himalajskom soli. Izrađuju se od komada himalajske soli jer ona zagrijavanjem ionizira zrak čineći ga čišćim i zdravijim. Također, se tvrdi da eliminira štetna elektromagnetska zračenja pa je svjetiljke od himalajske soli preporučljivo držati kraj televizora i računala.

No, portal Dokazi u medici, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu u svom članku navodi kako pretraživanjem niza baza znanstvene literature nisu pronađene nikakve studije o himalajskoj soli. Tako da se bilo kakve tvrdnje o djelovanju himalajske soli i o tome da je bolja od obične kuhinjske soli ne temelje ni na kakvim znanstvenim dokazima.

Nema znanstvenih dokaza da je himalajska sol bolja od obične

Navodi se kako postoje spektralne analize himalajske soli, iz kojih dolazi tvrdnja da ona sadrži 84 minerala i elementa. Autori članka smatraju da ako je ta analiza točna, za zdravlje je beznačajna jer je količina minerala toliko malena da bi činila ikakvu razliku za zdravlje jer čovjek ionako dobiva dovoljnu količinu minerala u tragovima iz druge hrane. Ujedno se na tom popisu 84 minerala i elementa nalazi niz radioaktivnih tvari kao što su radij, uran i polonij. Također sadrži tvari koje mogu djelovati kao otrovi, primjerice talij. No te su količine vrlo male, a kako autori članka sa Medicinskog fakulteta navode, ako netko može vjerovati da su zanemarive količine „dobrih minerala“ u himalajskoj soli dobre za ljudsko zdravlje, zašto ne vjeruje da su zanemarive količine otrova i radioaktivnih tvari loše za zdravlje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.