Japanska kuhinja puna je zanimljivih recepata, a ovaj za lepršave i lagane palačinke svakako će ti se svidjeti. Osim fantastičnog okusa, japanske palačinke jednostavne su i za pripremu te su brzo gotove.
Nadalje, one su i Instagram friendly zbog svojeg jedinstvenog oblika, a dodatno ih ukrasiti možeš voćem po želji ili javorovim sirupom. U slast!
Sastojci:
- 100 g brašna (običnog ili bezglutenskog)
- ½ žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žlice smeđeg šećera
- 4 jaja (4 bjelanjka, 2 žumanjka)
- 50 ml mlijeka
- 2 žličice ekstrakta vanilije (po želji)
- kokosova mast ili maslac
- dekoracija po želji (javorov sirup, voće)
Priprema:
- Razdvoji bjelanjke i žutanjke. Bjelanjke uz pomoć ručnog miksera izmiksaj u snijeg.
- Izdvoji dva žumanjka i u njih dodaj šećer, ekstrakt vanilije, prašak za pecivo i sodu. Umuti lagano mikserom. Dodaj mlijeko i ponovno umuti. Zatim polagano dodaj brašno i umuti mikserom kako bi se svi sastojci sjedinili.
- U smjesu žumanjaka dodaj smjesu bjelanjaka. Polagano, nemoj žuriti te ih lagano promiješaj koristeći žlicu ili lopaticu.
- Malo kokosove masti ili maslaca zagrij na tavi, na srednje jakoj vatri koju ćeš zatim smanjiti do kraja. U okrugli kalup izlij malo tijesta.
- Peci sve dok na površini tijesta ne primijetiš malene mjehuriće, između tri i četiri minute.
- Pažljivo makni kalup i preokreni palačinku kao bi se dodatno zapekla s gornje strane, oko dvije do tri minute.
- Ponovi postupak sve dok imaš tijesta te na kraju ukrasi palačinke po želji.