Hrana 03. studenoga 2015.

Isprobaj naš alat E-brojevi!

Ebrojevi2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pomoću alata Zdrave Krave E-brojevi možeš pretražiti bazu aditiva i doznati za što se koji koristi, koji su potpuno bezopasni, kod kojih trebaš biti oprezna, a koji su dokazano štetni. Pogledaj koji broj je naveden na deklaraciji proizvoda koji koristiš ili koji želiš kupiti, unesi E-broj s deklaracije u alat i doznaj kakav se aditiv nalazi u proizvodu

Alat E-brojevi isprobaj ovdje.

Što su E-brojevi?

Malo je tema na području nutricionizma koje su toliko opterećene kontroverzama kao što je područje prehrambenih aditiva. Imidž aditiva u svakodnevnom životu poprilično je loš, često se percipiraju kao štetne i nepotrebne tvari koje se dodaju kako bi se zamaskirala loša kvaliteta proizvoda, međutim u procesima pripreme hrane imaju vitalnu ulogu.

Aditivima se smatraju tvari točno poznatog kemijskog sastava koje se ne konzumiraju kao hrana niti su tipičan sastojak hrane bez obzira na prehrambenu vrijednost, a dodaju se hrani u svrhu poboljšanja tehnoloških i senzorskih svojstava. Hrani se dodaju u tehnološkom postupku proizvodnje, tijekom pripreme, obrade, prerade, oblikovanja pakiranja, transporta i čuvanja. Aditivi se rabe za: bojenje, konzerviranje, sprječavanje oksidacije, emulgiranje, stabiliziranje, zgušnjavanje, želiranje, reguliranje kiselosti, pojačavanje okusa, zaslađivanje, poliranje, održavanje svježine, tretiranje brašna i za druge namjene.

U Europskoj uniji, kako bi se racionalizirao opseg aditiva koji su već u upotrebi te kako bi identifikacija aditiva bila što lakša uveden je E- sustav numeriranja (tzv. E-brojevi). Prefiks E označava da se radi o aditivima koji su primjenjivi u Europi, a oznakom proizvođač jamči neškodljivost svog proizvoda, odnosno aditiva.

U alatu E-brojevi možeš doznati puni naziv aditiva navedenog na deklaraciji proizvoda te njegov sinonim, osnovnu primjenu, opis i napomenu. Također možeš doznati je li određeni aditiv moguće izolirati iz prirodnih izvora te ima li sintetsku molekulu. 

Alat E-brojevi isprobaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.