Hrana 23. ožujka 2012.

I malo je puno ako kuhaš s ljubavlju!

Marinela_Pasica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novac je potreban da bi se na našem stolu našla bogata jela, no to nije garancija da će biti dobro spremljena i da ćeš uživati u njima. Guštaj i budi zahvalna na malim stvarima, makar to bila palenta od cjelovitog kukuruznog brašna, obične pole od krumpira ili komad svježe pečenog domaćeg kruha

Često znam provesti vikend kuhajući jelo i po nekoliko sati ne bih li u njemu uživala s društvom i obitelji svega nekoliko minuta. Možda ti se čini čudno, ali sve to spada u male stvari koje me čine sretnom. Treba uživati u malim stvarima i biti zadovoljan s onim što imaš!

Srećom, imam muža koji me razumije i kuha sa mnom, a i sina koji se voli poigrati u kuhinji. Da, da - naravno da svi skupa napravimo kaos, ali zabavno je. No nažalost, takva eksperimentiranja mogu si dozvoliti samo vikendom. S obzirom na posao i obveze preko tjedna preostaje mi najviše sat vremena da pripremim kasni ručak (čitaj u 5 i pol - 6 popodne). Zato je moja opsesija u zadnje vrijeme kako od jeftinih, kvalitetnih namirnica pripremiti dobar i zdrav obrok. Zašto?

Umijeće snalaženja

Recesiji, na žalost, još nema kraja. Ne poznajem nikoga koga nije barem malo dotaknula. Svakodnevno smo svjedoci priča koje nas prate iz novina, s TV ekrana i interneta o otkazima, stečajevima, očevima i majkama koji se žrtvuju za svoju djecu, koji preskaču obroke ne bi li njihova djeca imala što jesti. Na žalost, u većini države ljudi žive na rubu egzistencije. Situacija je loša. Novaca je sve manje, a život je sve skuplji.

Sjećam se dana kad su naši roditelji spremali zimnice, kupovali svinjske polovice, čuvali vrećice od mlijeka za zamrzavanje. U vrtu se sadio krumpir, luk, grah da bi se lakše preživjelo i uštedjeli novci. Nisu ni tada cvale ruže, ali nekako smo svi preživjeli. Imali smo malo, ali bili smo sretni. Znam, nije bilo lako našim roditeljima tada, kao što ni danas nama nije lako. Svi samo želimo da našoj djeci bude bolje i da žive u boljem svijetu od onog u kojem mi živimo. Snalazimo se kako znamo i umijemo.

Uštedjeti, a jesti zdravo nije nemoguća misija

Sve je poskupjelo - gorivo, režije, hrana. Jesti moramo, a iznos koji izdvajamo za hranu ima velik udio u ukupnim troškovima kućanstva. Uštedjeti na hrani, a pritom jesti zdravo nije nemoguće.

Bitno je voditi evidenciju o troškovima hrane i ne kupovati bez veze. Idi u trgovinu s listom onoga što ti zaista treba i ograniči se na kupovinu samo toga. Ako nemaš vremena preko tjedna kao ni ja, uvijek možeš subotom prošetati do tržnice i kupiti namirnice za preko tjedna. Izaberi sezonske namirnice – voće i povrće koji nisu skupi.

Slijedi ove savjete...

Kupi svježu plavu ribu (srdelice, inćune, lokarde) i uz malo mašte možeš imati i ručak za dva dana. Možeš kupiti i jeftiniji komad mesa s kostima (kod mesara od povjerenja) od kojeg onda možeš i kosti iskoristiti za temeljac. Važi namirnice i nemoj da ti "oči budu veće od trbuha".

Ne kuhaj previše da kasnije ne bacaš hranu nakon ručka. Ako i nešto ostane, iskoristi za međuobrok za drugi dan ili, primjerice, od ostatka piletine napravi novi ručak. Važi tjesteninu prije nego je staviš kuhati (100 g tjestenine po osobi je sasvim dovoljno za jedan ručak).

Odvoji koliko ćeš novca potrošiti u trgovini svaki tjedan i nemoj potrošiti ni kunu više. Dok si na tržnici, odmah razmišljaj koju ćeš namirnicu upotrijebiti za koji dan u tjednu. Na žalost, vremena su neizvjesna i i nitko si ne bi trebao dopustiti razbacivanje novcem i hranom.

Uživaj u malim stvarima

Ja sam odlučila od sada na dalje uz svako jelo koje pripremim izračunati i trošak obroka po osobi. Očekuj i dalje jeftine, zdrave recepte u kojima ćeš guštati! Bez obzira koliko loša situacija bila, uvijek uživaj u malim stvarima u životu. To može biti osmijeh djeteta, šetnja pored mora, pa i kuhanje i guštanje u jelima, makar to bila palenta od cjelovitog kukuruznog brašna, obične pole od krumpira ili komad svježe pečenog domaćeg kruha.

Da naravno, novac je potreban da bi se na našem stolu našla bogata jela (bila to skupa riba ili pak tartufi) no to nije garancija da će ista biti dobro spremljena i da ćeš uživati u njima. Zato guštaj i budi zahvalna na svemu što imaš i trudi se živjeti najbolje što možeš jer život je samo jedan. Znam da je ponekad jako teško, ali ne zaboravi da nakon svake kiše dolazi sunce!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.