Kocke s podlogom od tijesta s maslacem i kremom od javorova sirupa i smeđeg šećera s orasima savršen su spoj. Probaj!
Sastojci
Za koru:
- 115 grama (1/2 šalice) maslaca sobne temperature
- 45 grama (1/4 šalice) smeđeg šećera
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 175 grama (1 i 1/4 šalice) običnog brašna ili višenamjenskog brašna
- prstohvat soli
Za punjenje
- 115 grama (1/2 šalice) maslaca, grubo nasjeckanog
- 90 grama (1/2 šalice) smeđeg šećera
- 120 ml (1/2 šalice) kvalitetnog javorovog sirupa
- 60 ml (1/4 šalice) vrhnja za kolače sobne temperature
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 275 grama (2 i 1/2 šalice) oraha
Priprema
- Zagrij pećnicu na 180 C. Obloži kvadratni kalup za pečenje papirom za pečenje, osiguravajući dvije strane prevjesa papira.
- U veliku posudu za miješanje dodaj maslac, smeđi šećer i vaniliju. Izmuti mikserom na srednjoj brzini dok ne omekša i postane kremasto.
- Dodaj brašno i sol pa kratko miješaj samo dok se ne formira meko tijesto za kekse.
- Premjesti tijesto u pripremljenu tepsiju i utisni ga. Stavi u pećnicu na 12-14 minuta ili dok kora ne postane zlatna na rubovima. Izvadi i ostavi sa strane da se malo ohladi.
- Za karamel preljev, u srednje lonac na srednje jaku vatru stavi maslac, smeđi šećer i javorov sirup. Neprekidno miješaj dok se maslac i šećer ne otope. Pojačaj zagrijavanje na srednje jako i pusti da karamel zakuha. Kad karamel zavrije, drži ga na vatri tri minute uz povremeno miješanje. Karamel će imati mjehuriće i izgledati pjenasto.
- Makni karamel s vatre i kratko miješaj dok mjehurići ne nestanu i smjesa postane lijepa i glatka. Dodaj vrhnje (vrhnje mora biti na sobnoj temperaturi da se izbjegne skupljanje smjese), vaniliju i sol. Promiješati.
- Na kraju dodaj orahe i miješaj dok se potpuno ne oblože karamelom.
- Ohlađenu koru prelij orasima i karamelom. Zagladi.
- Peci otprilike 30 minuta ili dok karamela ne potamni i ne zakuha oko rubova. Karamela još uvijek može izgledati tekuće i to je u redu. Učvrstit će se tijekom hlađenja.
- Ostavi kolač da se hladi 30 minuta na sobnoj temperaturi. Zatim ga stavi u hladnjak na najmanje 3-4 sata da se potpuno stegne.
- Rezati na manje kvadrate.
Izvor: Sweetest Menu