Hrana Zdravi recepti 5645 prikaza 10. studenoga 2018.

Zdravija verzija baklave bez velikog odmaka od tradicionalnog recepta

Baklava
Foto: Makronova
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdrava baklava bez šećera? Da, i to je moguće! Prema receptu Makronovine kuharice Tončike Cukrov, šećer samo zamijeni agavinim sirupom, a umjesto običnog koristi hladno prešano suncokretovo ulje i bez grižnje savjesti uživaj u bogatom kolaču od oraha ili lješnjaka.

Mnogi od nas uživaju u slatkišima jer nas opuštaju, čine nas zadovoljnima, pa čak nas mogu za trenutak obnoviti i povratiti nam izgubljenu energiju. Zanimljiva je i činjenica da smo za slatko emocionalno vezani, ono nas vezuje za odrastanje i za sva ugodna prigodna događanja u obitelji i s prijateljima.

Prirodna sladila čuvaju ravnotežu šećera u krvi

S druge strane, ako previše uživamo u slatkišima, njihova kaloričnost može nam prouzročiti probleme s težinom, a zbog visokog glikemijskog indeksa kojima obiluju namirnice sadržane u tradicionalnim slasticama, gubi se ravnoteža šećera u krvi. To onda doprinosi emocionalnoj nestabilnosti, zatim depresiji, ali i drugim ozbiljnijim zdravstvenim problemima. 

Odabirom sladila kao što je rižin ili kukuruzni slad, agavin sirup ili pak stevia, ali i drugih cjelovitih namirnica, masnoća od hladno prešanih ulja i orašastih plodova te sojininog ili zobenog mlijeka, učinit ćeš svoje slastice probavljivijima i zdravstveno prihvatljivijima za konzumiranje.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Slastice spravljene od tih namirnica, shodno receptima, u nama će zasigurno pobuditi ugodu, a uz to ćemo biti oslobođeni pritiska zbog negativnih posljedica i moći ćemo više uživati.

Ako voliš tradicionalne slastice, radionica kuhanja "Poznate slastice na Makronovin način" Tončike Cukrov, 16.11. od 17 do 20.30 sati u Makronovi, imat ćeš priliku upoznati se sa spravljanjem slastica na zdraviji način te isprobati ukusnu Schwarzwald tortu, panna cottu, boem šnite, kokos-puslice i jogurt-uštipke.

Do tada, čitaj dalje i isprobaj recept za baklavu na Makronovin način!

Baklava na Makronovin način

Sastojci:

Tijesto:

  • 12 kora za savijače
  • 300 gr oraha/lješnjaka (200 gr usitnjeno, 100 gr drobljeno)
  • ¼ šalice mrvica
  • ½ žličice cimeta (prah)
  • ½ žličice praha đumbira
  • 1 žličica korice limuna (naribana)
  • ¼ šalice suncokretova ulja (hladno prešano)

Sirup:

  • 300 gr agavinog sirupa
  • 6 dcl vode
  • 1-2 limuna
  • klinčić (cvijetići)
Oat Možda te zanima... Zobeni kolačići s brusnicama Hrana

 

Priprema:

U zdjeli pomiješaj orahe, krušne mrvice, limunovu koricu, đumbir i cimet u prahu.

Protvan namaži uljem pa u njega složi tri reda kora od kojih svaku premažemi uljem i vodom. Zadnju koru pospi mješavinom oraha i začina pa postupak slaganja, premazivanja i nadijevanja kora ponovi još dva puta. Na kraju slaganja, u zadnjem redu, zadnju koru također premaži uljem.

Prije pečenja, zareži slojeve kora u kvadrate. Svaki kvadrat baklave ukrasi klinčićem, kojeg stavi u sredinu kocke.

Kolač stavi peći u zagrijanu pećnicu na 180°C dok mu površina ne postane zlatnosmeđa (cca 35-45 minuta).

Sirup za baklavu napravi zasebno i to tako da zakuhaš agavin sirup, vodu i sok te nekoliko koluta limuna. Dobiveni sirup izlij po kolaču i pusti da odstoji najmanje dva sata prije posluživanja.

  • Default avatar -
    ZAKS

    uh baš sam gladna, mogla bih sad jednu "maznuti", pogotovo pošto je zdrava i bez šećera, pa može se prigristi i ovako kasno..mljac

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.