Hrana 17. ožujka 2014.

Hrana koja povećava sluz u organizmu

Mlijekou
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pojam sluzi u organizmu dobro je poznat u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini gdje se već dugi niz godina povezuje s nakupljanjem otrovnih tvari u organizmu čime uzrokuje nastanak brojnih bolesti. No, i moderna medicina posljednjih godina intenzivnije se bavi problemom pretjerane akumulacije sluzi i načinima kako se protiv nje boriti

Sluz je, u stvari, gusta tekućina koja "podmazuje" tkiva i štiti mukozne membrane od oštećenja. Tanki sloj sluzi je normalno prisutan u nosu, grlu, plućima, probavnom sustavu, urinarnom traktu i reproduktivnom sustavu. Poznato je da bolesti poput prehlade, gripe, bronhitisa, sinusitisa dovode do pretjerane produkcije mukusa, no neki znanstvenici tvrde da to čine i intolerancije na hranu kao i specifične namirnice rezultirajući začepljenjem dišnih puteva i poteškoćama s disanjem . Prema njima, u slučaju pretjerane produkcije sluzi jedino rješenje je promjena prehrane i izbacivanje spornih namirnica s jelovnika.

Mlijeko na optuženičkoj klupi

Idejom da mlijeko uzrokuje pretjeranu produkciju sluzi u respiratornom traktu bavili su se još davne 1948. godine kada je u časopisu California Medicine, doktor Ray Moose iznio svoje istraživanje u kojem je utvrdio da svaki četvrti od 200 upitanih pacijenata vjeruje da mlijeko povećava produkciju sluzi u organizmu. No, kada je isti doktor proveo istraživanje na 647 pacijenata je li tome uistinu tako, pokazalo se da mlijeko nije bio uzrok pretjerane produkcije sluzi i da nema razloga da se isključi iz prehrane. 

U godinama koje su uslijedile, niz je istraživanja više manje davalo isti odgovor – mlijeko ne uzrokuje pretjeranu produkciju sluzi. No, na malo drugačiji pogled na problematiku navelo nas je istraživanje objavljeno 2010. godine objavljeno u časopisu Medical Hypotheses koje otkriva da je pretjerana produkcija sluzi u respiratornom traktu moguća nakon konzumacije mlijeka, ali samo u pojedinaca koji za to imaju predispozicije. Nije još jasno koji mehanizam stoji u podlozi procesa niti kako prepoznati pojedinca koji može profitirati izbacivanjem mlijeka iz prehrane, ali godine koje slijede mogle bi nam dati odgovor i na to pitanje. 

Postoje li namirnice koje uzrokuju produkciju sluzi?

Mnogi alternativni liječnici i autori brojnih bestsellera vjeruju da su kisele namirnice te koje potiču pretjeranu produkciju sluzi i posljedično brojne zdravstvene tegobe. Pšenica i proizvodi od pšenice su pritom najčešće spominjani "prijestupnici", a slijede meso i jaja. Međutim, znanstvenih dokaza koji bi potkrijepili takvu tezu nema, pa i takve tvrdnje treba uzimati s velikom dozom skepse. 

Namirnica koja se često spominje u kontekstu pretjerane produkcije sluzi je šećer i proizvodi bogati njime. Brojni su razlozi zašto je šećer poželjno izbaciti iz prehrane, a čini se da bi produkcija sluzi mogla biti još jedan od njih. Naime, prema istraživanju koje je na miševima proveo tim znanstvenika s Universirty of Pennsylvania unos šećera čini respiratorni trakt znatno osjetljivijim i sklonijim produkciji sluzi. Stoga je ograničenje unosa jednostavnih šećera odlična strategija za borbu protiv sluzi te zdraviji organizam općenito.

Hrana koja smanjuje sluz

Radikalni zagovaratelji prehrane koja će smanjiti produkciju sluzi savjetuju unos voća, salate, oraha i ničega drugog. No, sasvim je jasno da je takva prehrana prerestriktivna, lišena brojnih važnih nutrijenata te nosi sa sobom brojne zdravstvene rizike. Umjesto drastičnog pristupa protiv pretjerane produkcije sluzi moguće se boriti povećanim unosom češnjaka i luka. Naime, prema studiji objavljenoj u časopisu Food and Chemical Toxicology sumporni spojevi prisutni u njima smanjuju upalu u dišnim putevima kao i hipersekreciju sluzi. Štoviše, od prije je poznato da češnjak može smanjiti gustoću mukusa koji se nakuplja u dišnim putovima. Poznati dekongestant je hren, kao i ljuta papričica zbog sadržaja kapsaicina pa ih je svakako uputno uključiti u prehranu. Oslobađanju od sluzi pomoći će i topla povrtna juha koja će zahvaljujući vrijednim nutrijentima i toploj tekućini koju osigurava, pomoći u smanjenju začepljenosti nosa.

Ovdje provjeri svoje znanje o Glikemijskom indeksu namirnica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.