Hrana 27. listopada 2016.

Koja hrana osim čokolade, utječe na bolje raspoloženje?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi već znamo da je za osmijeh na licu dovoljna samo pomisao na čokoladu. Zato nas ne iznenađuje otkriće znanstvenika koje kaže da određene vrste namirnica i dodaci prehrani, popravljaju raspoloženje.

Na primjer, konzumiranje složenih ugljikohidrata stimulira produkciju serotonina, kemijske tvari koja izaziva dobro raspoloženje, a ljudi koji redovito jedu  omega-3 masne kiseline (tri porcije ribe tjedno) emotivno su stabilniji od osoba čija je prehrana njima siromašna.

Povremeno treba pojesti i nešto slatko jer takve namirnice potiču produkciju endorfina koji odašilje signale zadovoljstva kroz tijelo. Čokolada je antioksidans i tjera tjeskobu, ali biraj one kvalitenije i s manje šećera.

Koliko čokolade smijem pojesti?

Lan i badem za bolje raspoloženje

Patiš li od promjena raspoloženja, neobjašnjivog dobivanja na masi, umora, gubitka libida moguće je da tvoji spolni hormoni nisu u ravnoteži stoga u svoju prehranu možeš uključiti svježe samljevene lanene sjemenke. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Lan je odličan izvor važne alfa-linolenske kiseline - blagotvorne omega -3 masne kiseline te fitoestrogena lignana koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivan učinak na raspoloženje. 

Uz lan, u prehranu uključi i badem jer je bogat spojevima koje zovemo tirozin, a oni su, pak odgovorni za proizvodnju dopamina. Dopamin je neurotransmiter povezan s raspoloženjem.

Saznaj zašto je lan odlična namirnica za žene. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.