Hrana 24. rujna 2009.

Grickaj kokice za zdravo srce

Kokice-Zk
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Misliš kako su sve grickalice visokokalorične i nezdrave? Novinarska ekipa zdravekrave za tebe istražuje superzdrave grickalice koje možeš bez grižnje savjesti grickati svaki dan, a dobre su za tvoju liniju i imaju snažno antioksidativno djelovanje

Makronovina učiteljica kuhanja, Tončika Cukrov, preporuča grickalice od cjelovitih namirnica, poput integralnih krekera u različitim kombinacijama, slanih štapića i grisina napravljenih od integralnog brašna.

'Posebno su ukusne i zdrave grickalice s amarantom. Ove su grickalice zbog celuloznih vlakana probavljivije, pa se višak škroba ne pretvara u masnoće', objašnjava Tončika.

Najnovije istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Scranton u Pennsylvaniji  dokazuje kako su kokice izuzetno zdrava grickalica i imaju snažno antioksidativno djelovanje.

Najvažniji aktivni sastojci u kokicama su polifenoli- spojevi koji se suprostavljaju slobodnim radikalima i štite krvne žile. Polifenoli su već ranije pronađeni u vinu, čokoladi i kavi, a dokazano je da štite od bolesti srca i karcinoma.

Tončika preporuča da umjesto soli u kokice dodaš malo slada i oblikuješ slatke kuglice od kokica.

Voćne čokoladice

U zdrave slatke energizirajuće grickalice spadaju i voćni barovi.

U njima se redovito nalaze i sjemenke i orašasti plodovi koji uz voćni šećer, sadrže i nezasićene masne kiseline za koje je dokazano da smanjuju rizik od bolesti krvožilnog sustava i hranjive mineralne tvari poput kalcija i željeza u većoj količini.

Zdrave grickalice možeš pronaći i šečući gradskim ulicama kod prodavača kukuruza ili kestenja.

Zdravi čips

Komercijalni čips od krumpira zamijeni s kukuruznim čipsom (tortilje) uz koji odlično pristaju razni umaci.

Čips od korjenastog povrća poput čipsa od mrkve, peršina ili pastrnjaka je sjajan izbor za bezbrižno grickanje jer je vrlo hranjiv.

Možeš ga jednostavno napraviti i kod kuće.

'Povrće je potrebno narezati na vrlo tanke ploškice, ostaviti 2-3 sata da se posuši te ga pržiti u vrelom hladno prešanom suncokretovom ulju', savjetuje Makronovina učiteljica kuhanja.

Zamjena za šećer

Kada ti se naglo spusti šećer umjesto čokolade uzmi sušeno voće poput marelica, jabuka, krušaka, brusnica ili grožđica.

'Suho voće u kombinaciji s preprženim orašastim plodovima – lješnjacima, bademima, orasima odlična je slatka zabava i pritom ne deblja', uvjerava Tončika Cukrov.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.