Hrana 30. lipnja 2016.

Fruktoza može utjecati i na naše moždane funkcije

Šećer-Bijeli-Smedi
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ukoliko se ovih dana spremaš za važan sastanak ili javni nastup, izbjegavaj bezalkoholne gazirane napitke. Istraživanja pokazuju da, nakon samo šest tjedana redovnog konzumiranja ovakvih sokića može oštetiti moždane funkcije.

Stručnjaci su otkrili da uzimanjem namirnica koje u sebi sadrže visoku količinu fruktoze usporavamo rad mozga i to može dovesti do poremećaja kod pamćenja i učenja. Međutim, dobre vijesti su da pojačan unos ribe i orašastih plodova može napraviti balans.

Prvo istraživanje o utjecaju šećera na mozak

"Naši rezultati pokazuju da ono što jedemo utječe na to kako mislimo. Dugoročnim konzumiranjem hrane bogate fruktoznim šećerima, mozak lagano počinje gubiti sposobnost za učenje i pamćenje. Ipak, uzimanjem omega-3 masnih kiselina moguće je ublažiti štetu", naveo je profesor Fernando Gomez Pinilja.

 
Odavno se zna da fruktoza dovodi do dijabetesa, debljine i masne jetre, ali ovo je prvi put da se istraživao utjecaj šećera na mozak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.