Hrana 11. studenoga 2009.

Energetska bomba u listu krumpira

Cips_Usta.Jpg-Zk
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stručni tim zdravekrave je izabrao nekoliko popularnih čipseva, među kojima su i organski čipsevi i za tebe istražio koji je najzdraviji za grickanje, koji ima najviše kalorija i šećera, a koji ima najveći udio blagotvornih nezasićenih masnih kiselina, i kao alternativu ti ponudio čips od sušene jabuke

Krumpir uz rižu, čini najzastupljeniju namirnicu u ljudskoj prehrani. A u obliku tanko prženih, zasoljenih i hrskavih ploškica omiljena je grickalica diljem svijeta, a vjerujemo i u tvojem domu.

Domovina čipsa je očekivano SAD, gdje je u tadašnjoj Novoj Engleskoj jednog vrućeg ljetnog dana davne 1853. godine posjetitelj restorana u Saratoga Springsu doveo do ludila kuhara vraćajući stalno tanjure pečenih krumpirića pod izlikom da su predebeli.

Ozlojađeni je kuhar nakon nekoliko vraćenih tanjura odlučio pripremiti nešto nejestivo – krumpir toliko tanak i pržen da se ne može nabosti vilicom. Gosta je okus toliko oduševio da se 'Saratoga Čips' za čas našao na jelovniku restorana. 

Nakon toga povijesnog čina, popularnost čipsa rasla je munjevito i u različitim varijacijama je preplavio svijet. Naime, gastronomska prednost čipsa leži u tome što krumpirova podloga trpi čitav niz začinskih 'eksperimenata' , stoga nije bilo okusa, boje, začina ili oblika u kojem se čips nije s više ili manje uspjeha pojavio.

Djelom zbog znatiželje, djelom zbog kapitalističke orijentirane industrije, na tržištu su osvanule i zdravije inačice čipsa koje se umjesto od krumpira prave od cikle, mrkve, banane i sl. Jedna takva verzija koja je zabilježila i veliku popularnost je čips spravljen od sušenih ploški jabuke.

Franck Čipi čips

Prosječna hranjiva vrijednost na 100 g proizvoda:

Energetska vrijednost: 2224 kj/533 kcal

Bjelančevine: 6,3 g

Ugljikohidrati: 49,3 g

Masti: 35,9 g

Komentar:

Čips više energetske vrijednosti i sadržaja masti. Nije naznačen profil masnih kiselina kao niti sadržaj natrija i prehrambenih vlakana.

Alnatura čips od jabuke

Prosječna hranjiva vrijednost na 100 g proizvoda:

Energetska vrijednost: 1266 kj/298 kcal

Bjelančevine: 1, 7 g

Ugljikohidrati: 68,4 g

Od toga: šećer: 61, 6 g

Masti: 2 g

Od toga zasićene masne kiseline: 0,4 g

Jednostruko nezasićene masne kiseline: 0,1 g

Višestruko nezasićene masne kiseline: 0, 6 g

Vlakna: 13, 8 g

Natrij: 0,01 g

Komentar:

Proizvod niske energetske vrijednosti s obzirom na konkurenciju.

Također, sadrži vrlo malo masti i natrija, a obiluje prehrambenim vlaknima. Mana proizvoda leži u visokom udjelu šećera.

Analiza stručnjaka

Analizirani proizvodi imaju sličnu energetsku vrijednost, osim čipsa od jabuke koji sadrži gotovo dvostruko manje kalorija.

Sadržaj ugljikohidrata i bjelančevina je također vrlo sličan (osim u čipsu od jabuke), a postoje oscilacije u profilu masnih kiselina u proizvodima.

Organski čips i čips od jabuke imaju, naime, povoljniji profil masnih kiselina. Za razliku od originalnih čipseva, čips od jabuke sadrži visoki udio jednostavnih šećera.

Obični čips sadrži relativno puno natrija, organski nešto manje, dok je čips od jabuke gotovo lišen natrija.

Potato chips organic

Prosječna hranjiva vrijednost na 100 g proizvoda:

Energetska vrijednost: 2150 kj/511 kcal

Proteini: 6,0 g

Ugljikohidrati: 50 g

Šećeri: 0,5 g

Masti: 33 g

Zasićene masnoće: 4, 0g

Jednostruko nezasićene masne kiseline: 24 g

Višestruko nezasićene masne kiseline: 5,0 g

Vlakna: 5, 7 g

Natrij: 0,45 g

Komentar:

Proizvod slične energetske vrijednosti i sadržaja masti kao i obični čipsevi. Međutim, profil masnih kiselina je vrlo povoljan jer je sadržaj zasićenih masnih kiselina relativno nizak, a blagotvornih jednostruko nezasićenih masnoća visok.

Čips je i dobar izvor prehrambenih vlakana, dok je sadržaj natrija nepoželjno visok.

Chio Chips Salted

Prosječna hranjiva vrijednost na 100 g proizvoda:

Energetska vrijednost: 2256 kj/541 kcal

Bjelančevine: 6 g

Ugljikohidrati: 50 g

od toga šećer: 1, 9 g

Masnoće: 35 g

od toga zasićene: 16 g

Vlakna: 4 g

Natrij: 0,6 g

Komentar:

Proizvod visoke energetske vrijednosti te visokog udjela zasićenim masnih kiselina. Također, sadrži dosta natrija, ali i nešto prehrambenih vlakana.

Corn Chips natural

Prosječna hranjiva vrijednost na 100 g proizvoda:

Energetska vrijednost: 2141kj/ 511 kcal

Proteini: 6, 7 g

Ugljikohidrati: 67,0g

Masti: 24,0 g

Komentar:

Proizvod slične energetske vrijednosti kao i obični čipsevi, ali znatno manjeg sadržaja masnoća. Nije naznačen profil masnih kiselina kao niti sadržaj natrija i prehrambenih vlakana.

Čips i zdravlje

Koliko god ukusan bio, s nutricionističkog gledišta, čips predstavlja pravu energetsku bombu. Razlog leži u činjenici što se ploške krumpira duboko prže u biljnom ulju upijajući velike količine masnoća.

Pri tome dobar dio masnoća čine zasićene masne kiseline dokazano nepovoljnog učinka na zdravlje srca i krvnih žila. Dodatno, prženjem na visokim temperaturama kao nusprodukt u čipsu nastaje potencijalni karcinogen, akrilamid.

Naravno, potreban je unos velikih količina čipsa i akrilamida da bi se ispoljio negativan učinak, no ako se u obzir uzmu djeca čije je tijelo osjetljivije i manje, a želja za čipsom velika, nije nerealno govoriti o štetnosti ove tvari.

Čips, nadalje, obiluje solju, koja sa sobom nosi rizik od povišenja krvnog tlaka. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi oko 5 grama, a maksimalan unos ograničava se na 6 grama soli dnevno.

Djeci je dovoljna puno manja količina soli, pa će čak 1 g soli dnevno biti dostatan za sve fiziološke potrebe malog organizma. Ako imaš na umu da vrećica čipsa nerijetko sadrži i više grama soli, postaje jasno koliku prijetnju predstavlja tvom zdravlju.

Iako mnogima čipsevi od voća i povrća nisu ni sjena originalnom čipsu, nutricionistički oni predstavljaju puno zdraviju alternativu.

Plodovi se, naime, suše a ne prže, zbog čega je udio masnoća minimalan, dodatak soli nepostojeći, a istovremeno ostaju očuvani vrijedni minerali i vitamini te prehrambena vlakna blagotvornog učinka na zdravlje.

Ipak, budi oprezan jer ovakav čips nerijetko obiluje jednostavnim šećerima koji uzrokuju velike oscilacije razine glukoze u krvi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.