Recept za ovu tortu posebno je primjeren za osobe s dijabetesom, lakto vegetarijance. Sadrži kvalitetan aminokiselinski sastav, dobra je kao izvor vlakana, a ima i veliku količinu polifenola.
Sastojci
Za biskvit:
- 1 dag stevije
- 5 kapi ekstrakta vanilije
- 14, 5 dag maslaca
- 6 jaja
- 15 dag integralnog pšeničnog oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Za preljev:
- 1 dag stevije
- sok 1 limuna i naranče
Za premaz:
- 20 dag džema od marelice (bez šećera)
Za glazuru:
- 6 dag maslaca
- 20 dag tamne čokolade (s više od 70 posto kakaa)
Priprema
Za biskvit, bjelanjke odvoji od žumanjaka i izmiješaj ih mikserom posebno. Na pari otopi maslac i čokoladu te umiješaj u smjesu sa žumanjcima. Dodaj bjelanjke i ostale namirnice lagano miješajući. Peci na 180 stupnjeva Celzijevih 40 minuta u okruglom kalupu promjera 26 cm, u koji si prethodno stavila papir za pečenje. Kad je pečeno, tijesto namoči slatkim sirupom od stevije te sokom limuna i naranče koji si prethodno prokuhala i ohladila. Prereži napola i premaži džemom za dijabetičare. Maslac zagrij do vrenja, dodaj usitnjenu čokoladu i dobro promiješaj. Tortu prelij čokoladom.