Mekan i neodoljivo mirisan, pun divnih zimskih začina i tako ZDRAV, ovaj kolač od đumbira uljepšati tvoj novogodišnji stol, ali i zadovoljiti tvoju želju za slatkim.
Tako mirisno...
Ovaj kolač poseban je po tome što je umjeren u kalorijama, napravljen od zdravih sastojaka - cjelovitog brašna i bez rafiniranog šećera. Također obogaćen je superzačinima - cejlonskim cimetom i svježim đumbirom.
Ako ove blagdane tražiš kolač u kojem ćeš moći uživati bez grižnje savjesti, a koji će baš divno pasati uz popodnevni čaj ili kavu, onda je ovaj kolač od đumbira baš za tebe.
Sastojci:
- 2 šalice integralnog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/3 žličice himalajske soli
- 2 1/2 žličice cejlonskog cimeta
- 2 žličice mljevenog đumbira
- 1/2 žličice pimenta
- 1/3 žličice mljevenih klinčića
- 2 žličice mljevene vanilije
- 2 jaja
- 1/2 šalice melase ili sirupa od datulja
- 1/2 šalice kokosovog ulja rastopljenog i ohlađenog
- 2,5 cm svježeg korijena đumbira naribanog
- 1 šalica Buttermilka
Za glazuru:
- 1 bjelanjak
- 1 šalica ksilitola ili brezinog šećera u prahu
- par kapi limuna
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180C. U kalup za kruh (30cm) na dno stavi papir za pečenje te kalup još malo naulji kokosovim uljem.
- Izmješaj suhe sastojke, brašno, sodu bikarbonu, sol, začine, te ostavi sa strane.
- U odvojenoj posudi pjenasto zamuti jaja. Dodaj melasu, ulje i naribani đumbir te izmiješajte.
- Polako umiješaj suhe sastojke u mokre. Dodaj buttermilk, te još jednom izmiješaj.
- Napuni kalup smjesom. Peci 40 minuta (napravi test čačkalicom, ako izađe čista, kolač je gotov).
- Pusti da se kolač potpuno ohladi pa ga ukrasi glazurom.
- Za glazuru: Pjenasto zamuti jaje. Dodaj šećer u prahu i par kapi limuna. Izmješaj.
- Za buttermilk: U šalicu toplog mlijeka umiješaj 1 žlicu jabučnog octa. Ostavi 10-tak minuta na sobnoj temperaturi.
Pratite Natalie na Facebooku i blogu, za još ZDRAVIH ukusnih inspiracija.
O autorici:
Natalie je strastveni zagovornik zdrave prehrane. Svoju strast prema zdravoj hrani, kuhanju i pisanju otkrila je nakon što je promjenom životnih navika značajno smršavila i postala puno zdravija osoba. Pokrenula je blog Natalie’s Food & Health na kojem dijeli svoje zdrave recepte ali i savjete o zdravom načinu života. Njezini recepti objavljuju se na brojnim svjetskim portalima i časopisima, a od sada ćete njezine recepte moći čitati i na portalu Zdrava Krava.