Hrana Hrana kao lijek 21. srpnja 2016.

Moćan pripravak sa zelenom travom - tajna stara 1000 godina

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tako jednostavan, a tako moćan pripravak čije su dobrobiti znane već tisućama godina - vitalizira, pomlađuje i uravnotežuje čitav organizam. U čemu je tajna ovog zelenog eliksira života?

Zelena trava se koristi za sok kada dostigne svoj nutritivni vrhunac - kada postigne visinu od oko 18 cm, odnosno 10 dana starosti. U tom trenutku trava posjeduje akumuliranu energiju koja uskoro dovodi do ubrzanog rasta, a zatim se ta energija pretvara u sok.

Travu treba pretvoriti u sok da se iskoristi njen maksimum

Ujedno ona predstavlja sirovi materijal „sirove hrane” koji je potpuno biološki upotrebljiv za organizam. Pretvarajući zelenu travu u sok, oslobađaju se sve hranjive tvari zarobljene u biljnim stanicama (enzimi, antioksidansi, vitamini, minerali i dr.). Ovi hranjivi elementi su jako korisni za naše tijelo, jer ih ono lako prima i u potpunosti apsorbira. Zeleni sok sadrži više željeza od špinata, više proteina od mesa, ribe, jaja, graha ili mliječnih proizvoda.

Drugim riječima, predstavlja prirodni eliksir za zdravlje i život. Također sadrži do 70 posto klorofila, koji je po kemijskom sastavu vrlo sličan hemoglobinu. Zato se koristi kao efikasan borac protiv anemije, za detoksikaciju organizma na staničnoj razini, za čišćenje jetre, poboljšanje vida i normalizaciju razine šećera u krvi. Potiče rad štitnjače i smanjuje kiselost organizma. Izbacuje višak sluzi iz tijela, pomlađuje organizam, proljepšava kožu, kosu i nokte. Jača imunitet i podiže nivo energije. Odlična je pomoć u procesu zdravog mršavljenja. Na medicinskoj razini smanjuje utjecaj zračenja zahvaljujući antiupalnom enzimu SOD-u (super-oksid-dismutazi).

Autor: Petra Šafranko & Divine Energy Park, organizacija za razvoj svijesti zdravlja, prirode i mira
 

Komentar nutricioniostice

"Kada govorimo o travi u prehrani, ne mislimo na onu livadnu travu, koja najčešće nije jestiva, već mislimo na mlade zelene travke žitarica poput pšenice, ječma ili zobi. Općenito govoreći, mlade biljke imaju viši udio određenih vitamima, provitamina, antioksidanasa i drugih biološki aktivnih spojeva. Lišće mladog ječma sadrži kalcij, bakar, željezo, magnezij, kalij, cink, beta-karoten, folat, pantotensku kiselinu, vitamine B1, B2, B6, C, E, enzim superoksid disputazu, katalazu i klorofil. Mlade travke sadrže i proteine, no ne konzumiraju se u količinama u kojima bismo taj unos proteina mogli smatrati značajnim.

Kod uzgoja, ključno je ubrati mlade travke u trenutku kada su na svom nutritivnom vrhuncu, a pogodan trenutak za branje je tijekom svega nekoliko dana. Beru se kada dostignu visinu oko 15 do 20 cm kako bi se optimalno iskoristili nutrijenti koji iz zrna prelaze u lišće. Potom se provodi ekstrakcija i sušenje te nastaje zeleni prah koji se može otopiti u vodi ili dodati raznovrsnim zdravim voćnim i povrtnim sokovima. Mlade travke žitarica na temelju njihovog sastava možemo smatrati prirodni multivitaminsko mineralnim dodatkom prehrani.

Mlade travke koriste se kao dodatak prehrani već dugi niz godina i to najviše u Aziji i Sjevernoj Americi. Proizvođači tih dodataka proveli su devedesetih godina prošlog stoljeća istraživanja o utjecaju ovog pripravka na zdravlje i zaključili kako može pomoći u smanjenju rizika od pretilosti, dijabetesa, bolesti cirkulacije, artritisa, anemije, bubrežnih bolesti, karcinoma i povišene razine kolesterola. No radi se laboratorijskim in vitro istraživanjima, a za konačnu procjenu ili zaključak potrebno je provesti i klinička istraživanja na ljudima", objasnila je Mirja Jošić, nutricionistica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.